Кметът на Благоевград чисти центъра от кафе-бараки

Снимка: Infomreja.bg

Наемателите са задлъжнели на Общината, следват рестрикции

Кметът на Благоевград чисти центъра от кафе-бараки. Наемателите са задлъжнели на Общината, следват рестрикции и осигуряване на по-чиста и красива среда за гражданите.

Това стана ясно от пресконференция, дадена от Методи Байкуев във вторник на обяд.

Кметът нарече „бараки“ дървените сглобки, част от кафенета, на площад „Македония“, които от години заемат огромна част от пространството ведно със столовете и масите, разположени из целия център.

Площадът е предпочитан от майки с деца, които играят до здрач, тъй като слънцето се задържа най-дълго време там.

В спешен порядък ще бъде издадена заповед за премахване и на двете бели бараки пред заведение „Лилавото“, които определи като „неудържимо грозни“. Те се намират точно до паметника на Гоце Делчев, каза Байкушев.

Промените не стигат до тук.

Дългогодишното кафене „Операта“, което бе дадено на концесия и е изградено върху малка зелена площ с паметна плоча в нея, също отива в историята.

Градинката ще бъде реновирана, а закритата част на бившето заведение, която е общинска, ще бъде дадена на операта и читалището за ползване.

Ще възстановим градинката при Операта. Там повече няма да бъде заведение с бар. След освобождаване на площта ще направим анализ дали може да се възстанови фонтанът, или ще бъде озеленяване и парково обзавеждане. Договорът на ползвателите на питейното заведение с Община Благоевград е изтекъл, като същите имат и натрупани големи задължения към общинската хазна, което е дало основание за премахването му. Решихме да премахнем заведението, защото това е площадка, част от градското пространство и архитектурното оформление на Камерна опера и Народно читалище „Никола Вапцаров“ - Благоевград. Правим анализ как пространството да се използва по най-добрия начин, така че да е максимално полазено за града, но и да е свързано с предназначението на читалището и операта, и в същото време да не компрометира градинката като място за отдих и прекарване на времето, каза Байкушев.

За спора между Община Благоевград и Камерна опера – има в сила съдебно решение, което казва, че теренът е общински. Не е изключено да дадем мястото на тях, но с условието да е градинка отпред и да има място за отдих и прекарване на спокойно време. По правило се изключва наличието на питейно заведение там, допълни кметът.

Най-наболяла е темата за рушащия се хотел „Ален мак“ – емблема на соц миналото на града.

Изгнилият дървен подиум и навес, който стана обект на вандалски акт и пламна преди месеци, ще бъдат премахнати. А също така и навесът при входа на хотела, който корозира и е опасен за преминаващите.

Ще пристъпим към премахване на подиума при терасата на хотел „Ален мак“ по силата на вече влязлата в сила заповед и ще издадем нова за премахване на металния навес, тъй като вече има влязло в сила съдебно решение, което казва, че това е общински имот, който не се ползва под наем, и ще върнем тази площ като част от Градската градина, заяви Байкушев.

Но нови правила ще има за всички търговци в Благоевград. Те ще трябва да се съобразят да не заемат толкова място, но пък и Общината ще говори с тях, за да не им пречи на бизнеса.

Безкомпромисен кметът остава към некоректните наематели и длъжниците.

Останалите наематели на преместваеми обекти в района са коректни, като са вложили немалко средства в своите бизнеси. Целта е Благоевград да стане по-приветлив за гражданите и да има по-широки градски пространства. Целта ни е архитектурно подобрение на града. Всичко това ще направим внимателно и с уважение към легитимните правни очаквания на бизнеса, на който години наред е било позволявано да инвестира в тези съоръжения. Това ще стане след разговори с тях и най-вече чрез диалогичност, каза Байкушев.

Това са първи стъпки в нормализиране на градското пространство. В по-дългосрочен план ще направим стратегия и ще изменим наредбата за преместваемите обекти, така че да може да започнем лека по лека да слагаме ред в това как се ползва общинската собственост и как изглежда градът ни. Собствениците на заведения ще имат достатъчно дълъг срок, за да се адаптират към новите изисквания, допълни градоначалникът.

ПОВЕЧЕ ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО:

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK