Дейвид Камерън идва в България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ще разговаря относно мунициите за Украйна и борбата с трафиканти на хора

Британският външен министър Дейвид Камерън, който пристига днес на посещение в София, ще разговаря как да се засили подкрепата за Украйна особено с муниции и как България помага на Лондон в борбата с трафикантите на мигранти.

Визитата му продължава в Полша, а след това - в Германия, където ще участва на Мюнхенската конференция за сигурност, започваща в петък, съобщиха от Външното министерство на Обединеното кралство.

Лорд Камерън ще подчертае и ангажимента на страната си към международната сигурност и сътрудничеството с Европа, допълват от ведомството.

Разговорите ще включват как да бъде подсилена Украйна във войната, за да се гарантира, че ще спечели, ако руският президент Владимир Путин удължи с години военните действия, и да се положат основите за дългосрочното бъдеще на Украйна, се казва още в съобщението.

Камерън също така ще обясни, че Обединеното кралство засилва подкрепата си за ключови съюзници в НАТО, включително прекратяване на зависимостта от руската енергия и справяне с киберзаплахите.

"Путин смята, че може да остане ненаказан за тази агресия", но "имаме ресурсите, икономическата мощ и опита. Трябва да покажем, че имаме волята да преминем през това", ще заяви Камерън по време на обиколката си.

"Трябва да браним свободата и да подкрепим нашите думи с действия. За санкциите. За подкрепата за Украйна. За отбранителната продукция. И трябва да покажем единство: всички трябва да застанем до Украйна и да ги уверим (както и да го осъзнае Русия), че имат нашите дългосрочна подкрепа", ще добави той.

Министърът ще види лично и как се работи по нелегалната имиграция в България. Камерън се надява да разговаря със служители на граничните сили в София, за да разбере по-добре как сътрудничеството с България се отразява на проблема с доставките от Турция на малки лодки, използвани за незаконно преминаване през Ламанша, което има за цел разбиване на бизнес модела на бандите за контрабанда на хора.

Лондон предоставя 1.2 милиона британски лири (1.4 милиона евро) за обучение и подкрепа на България, включително дронове за наблюдение на границата, обучение за проверка на превозни средства, оборудване за обучение на кучета търсачи и термокамери. /dnevnik.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK