Ватиканът може и да благослови еднополовите двойки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Но няма да признае еднополовите бракове

Папа Франциск изрази готовност Католическата църква да благослови еднополовите двойки, съобщава "Ройтерс".

В отговор на група кардинали, които го помолиха за яснота по въпроса, той заяви, че към всяка молба за благословия трябва да се подходи с "пасторско милосърдие".

"Не можем да бъдем съдници, които само отричат, отхвърлят и изключват", категоричен бе главата на Римокатолическата църква.

Той обаче добави, че Църквата все още смята еднополовите връзки за "обективно греховни" и няма да признае еднополовите бракове.

Искането беше едно от няколкото, изпратени до папата преди едноседмично глобално събрание за обсъждане на бъдещето на Църквата, което трябва да започне във Ватикана утре.

В Католическата църква благословията е молитва или молба, обикновено отправена от божи служител с надеждата Бог да погледне благосклонно на човека или на хората, които са благословени.

Въпреки че епископите в редица страни, включително Белгия и Германия, започнаха да разрешават на свещениците да благославят еднополовите двойки, позицията на църковните власти остава неясна.

През 2021 г., след подобно искане за разяснение, доктриналната служба на Ватикана постанови, че не разрешава практиката.

В отговор на последното искане папата отбеляза, че Църквата разбира брака като "изключителен, стабилен и неразривен съюз между мъж и жена" и трябва да избягва "всякакъв вид обред или тайнство, които биха могли да противоречат на това убеждение".

Той обаче добави, че "когато се иска благословия, това е изразяване на молба към Бог за помощ, молба да живеем по-добре".

"Пасторското благоразумие трябва адекватно да разпознае дали има форми на благословия, поискани от едно или повече лица, които не предават погрешна концепция за брака", обясни папата.

Думите му предполагат, че молбите за благословия трябва да се разглеждат във всеки отделен случай. Папа Франциск посочи, че "решенията, които могат да бъдат част от пасторското благоразумие при определени обстоятелства, не трябва непременно да се превръщат в норма".

"Каноническото право не трябва и не може да обхваща всичко", отбеляза той.

По негови думи Църквата винаги трябва да подхожда към отношенията си с хората с "доброта, търпение, разбиране, нежност и насърчение".

През февруари гласуване на висши фигури в Църквата на Англия подкрепи предложенията да се разрешат молитви за благословия за двойки от един и същи пол.

Този ход би означавал, че еднополова двойка може да отиде в англиканска църква след законна брачна церемония за различни църковни служби. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK