Корница - едно образцово село

Снимка: Infomreja.bg

Условията за живот тук непрекъснато се подобряват

Гоцеделчевското село Корница е едно от селата, които носят етикета ЖИВИ – голямо, благоустроено, развиващо се. При последното преброяване жителите му са били 1 644. Жените работят предимно в 7-те шивашки цеха в селото, мъжете – в строителните групи. Има и хора, които заминават на сезонна работа в чужбина-  бране на ягоди, или пък в строителството.

За разлика от други околни села, тук се забелязва засилен интерес към тютюнопроизводството. Докато през миналата година е имало 50 сключени договора с фирми, които изкупуват продукцията, тази година те са над 100. Така хората се регистрират официално като активни земеделски производители.

Животновъдството е застъпено с 5 стада крави, 7 стада овце и 1 стадо кози. Създадена е и мандра за сирене.

Нуждите на населението от търговски услуги се покриват от седем хранителни магазина и два за дрехи. Всеки понеделник тук е пазарен ден.

През последните 10 години са асфалтирани половината от улиците в селото. То е изцяло канализирано, а водопроводът е подновен на 95 %.

„Имаме проект за цялостен ремонт на централния площад. Остават 300 метра за нов водопровод. Предвиждаме озеленяване, направа на шадраван и детска площадка. Кандидатстваме по програма „Чиста околна среда“. По тази програма вече имаме детска площадка в парка“, казва със задоволство Рамадан Бялк, кмет на селото от 2011 година. Неговата най-голяма гордост е именно паркът, създаден със съдействието на община Гоце Делчев.

Освен двата байрама, корничани честват и 6-и май като Ден на животновъда. А на 28 март провеждат възпоменателен митинг по повод годишнина от възродителния процес.

Образователните и културните институции тук са образцови – и детската градина, и училището, и читалището. Селото е за пример и с помощта между мюсюлмани и християни. Така е било в миналото, така е и днес.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK