САЩ, Южна Корея и Япония създават консултативна група за киберзаплахите на КНДР

Снимка: iStock

Това обяви президентската канцелария на Южна Корея

Съединените щати, Южна Корея и Япония се споразумяха да създадат консултативна група на високо ниво за противодействие на кибердейностите на Северна Корея, които според тях финансират програми за незаконни оръжия на страната. Това обяви президентската канцелария на Южна Корея днес.

Ан Нойбергер, заместник-съветник по националната сигурност на САЩ за компютърните и нововъзникващите технологии, проведе разговори със своите южнокорейски и японски колеги във Вашингтон миналата седмица. Те се договориха да провеждат срещи по веднъж на тримесечие в новата рамка.

"Целта е укрепване на способностите за ефективен отговор на трите страни срещу глобалните киберзаплахи, включително съвместно противодействие на кибердейностите на Северна Корея, които са ключов източник за финансиране на нейните ядрени програми и програми за оръжие за масово унищожение", се казва в изявление на службата.

Съобщението идва, след като лидерите на трите страни се договориха на среща на върха през август в Кемп Дейвид, че ще създадат нова тристранна работна група за киберзаплахите на Севера.

Наблюдателите на санкциите обвиниха Северна Корея, че използва кибератаки, за да събере средства за своите ядрени и ракетни програми, а в доклад на ООН се казва, че Северът е засилил кражбите си на криптовалута миналата година.

Северна Корея отхвърли обвиненията за хакерство или други кибератаки.  /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK