Русия поиска Германия да признае обсадата на Ленинград за геноцид

Снимка: mediapool.bg

През 900-те дни на обсадата умират около 1,1 милиона души

Руското външно министерство поиска Германия да признае обсадата на Ленинград през Втората световна война не само за военно престъпление, но и за геноцид, предаде ДПА.

Ведомството е изпратило дипломатическа нота с това искане до германското външно министерство, съобщи ТАСС.

В нотата се отправят критики срещу Германия за нейното "непоследователно отношение" към миналото.

Германските престъпления от колониалната епоха са признати за геноцид, но престъпленията на нацистите срещу народите в Съветския съюз през Втората световна война не са, се посочва в нотата. "Руската страна настоява тези зверства на Третия райх да бъдат официално признати за геноцид", се допълва в нея.

По време на продължилата близо 900 дни от 1941 г. до 1944 г. обсада на Ленинград (сега Санкт Петербург) от страна на Вермахта (въоръжените сили на Третия райх през Втората световна война – бел. ред.) и неговите съюзници около 1,1 милиона души губят живота си, отбелязва ДПА. Голям броя мирни граждани умират от глад или измръзване.

"Обсадата на Ленинград е ужасяващо военно престъпление на германският Вермахт срещу Ленинград и неговото население", каза германското външно министерство. То посочи, че германското правителство е подчертавало това многократно и продължава да поддържа това правно становище.

През януари, когато бе отбелязана 80-ата годишнина от края на обсадата, германското посолство в Москва почете жертвите с няколко прояви. Германският посланик граф Александър Ламбсдорф се срещна с оцелели.

Руската дипломация все повече засилва натиска срещу Германия, отбелязва ДПА. От правна гледна точка обвинението в геноцид е по-значимо от това във военни престъпления.

Конвенцията на ООН за геноцида от 1948 г. посочва, че присъдите за геноцид трябва да се издават от компетентни съдилища. По случаите отпреди 1948 г. трябва да бъде постигнато съгласие чрез политиката, обществеността и историографията.

В нотата руското външно министерство отново критикува факта, че Германия е изплатила индивидуални компенсации само на жертвите на блокадата от еврейски произход. Германия обяснява различното отношение към жертвите с факта, че съветските евреи са били подложени на особено силно преследване поради расовата политика на нацистите.

Компенсациите за другите жертви се покриват от военните репарации, платени от Германия след 1945 г., посочва ДПА, цитирана от БТА.

Като хуманитарен жест обаче от 2019 г. германското правителство финансира социална и медицинска помощ за оцелелите от обсадата на Санкт Петербург.

Новата дипломатическа нота от Москва отбелязва, че от германка страна все още очаква хуманитарен жест, съответстващ на събитията. /mediapool.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK