Христо Иванов учреди "Да България". Николай Бареков "презарежда" с нова партия. И двамата борят корупцията

Снимки: "Да България"

Над 1200 съучредители дадоха старт на новата партия „ДА БЪЛГАРИЯ“. Национален съвет от 102 членове е основният ръководен орган на движението, а за спазването на устава ще отговаря седемчленна Национална контролна комисия.

След удължената с два часа заради високия интерес регистрация, събранието започна с реч на председателя на Инициативния комитет Христо Иванов.

„Благодаря ви, че сте тук, въпреки предизвикателствата на времето навън. Днес сме заедно, за да поставим начало на политическа партия от ново поколение. За първи път в България се създава политическа формация не отвън или отгоре, а от хората, които са в сърцевината й, от нейните членове“, каза бившият правосъден министър. 

„Ние не обявяваме риторична война на някаква абстрактна корупция и беззаконие и не говорим за бедността изобщо. Изправяме се срещу малка група недосегаеми и техните покровители.  На задаващите се избори, отново, целта на системните партии е да презаредят този модел след предоговаряне на някои условия и евентуално, освежаване на някои партийни лица“, допълни той.

Събранието продължи с непредвидено в сценария обръщение на доц. Кристиан Таков: „Не да откраднем от състоятелния и да дадем на мързеливия, не, това не е ляво, това е безобразно, затова – война с корупцията. На мен ми се ще да счупим пръстенцата на крадливия, за да дадем на отрудения.”

„По отношение на семейството съм консерватор, по отношение на личните свободи съм либертарианец, по отношение на културата аз съм левичар, а по отношение на морала – екстремист.“

Гласуване и решения

С 1234 “за” и един въздържал се за председател на „ДА БЪЛГАРИЯ“ бе избран Христо Иванов. Единственият въздържал се е Иван Давидов, който е родом от Плевен и аргументира вота си така: „Не познавам добре г-н Иванов и не можех да гласувам с чиста съвест “за”.“

Сред учредителите бяха хора от над 45 града в България, както и българи, посочили постоянен адрес във Виена, Букурещ, Абърдийн, Париж, Аахен, Швейцария и Канада.

Нова партия направи и Николай Бареков. Политическият проект се казва "Презареди-БГ". На учредително събрание евродепутатът закри партия "България без цензура" и представи амбициите си за бъдеще в политиката.

„България Презареждане или „Презареди-БГ". Но първо ще пробваме с „Презареди-БГ", за която хората гласуваха. Имаме запазена и марката „Презареждане България". „Презареди-БГ" ми харесва повече, защото то показва едно действие, а е важно да се действа за промяна на системата. Защото избрахме това? Ами защото системата е бъгната и трябва да се сменя", каза Бареков. 

Сред приоритетите на Бареков е да победи корупцията у нас.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//