ВМРО към МВнР: Държавата да реагира на скандалните изказвания на Пендаровски

Снимка: Infomreja.bg

В България малцинства няма, камо ли „македонско, преминало през мъчения“

Българската държава трябва да реагира незабавно на непремерените изказвания на македонския президент Стево Пендаровски. В навечерието на изборите за президент на Република Северна Македония, в които кандидат е сегашният президент Стево Пендаровски, срещу българската държава отново бе използван език на омразата. В интервю Пендаровски заявява: „Дай Боже не утре, днес да впишем македонците в българската конституция - наше малцинство, което с десетилетия е малтретирано, минимум 70-80 години, преминали са през страшни мъчения и голготи…“.

Министерството на външните работи спешно да извика за обяснение посланика на Република Северна Македония, настоява в позиция ВМРО. Казаното от македонския президент представлява откровен език на омразата с цел очерняне на България. Не може за предизборни партийни цели който и да било македонски политик да си позволява подобни твърдения.

Нещо повече, на г-н Пендаровски трябва да му е напълно ясно, че България е еднонационална държава и няма национални малцинства. Чрез казаните думи той директно оспорва подписания на 1 август 2017 г. Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония.

Вчера българският представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки изпрати официално писмо до министър-председателя Николай Денков и зам. министър-председателя и министър на външните работи Мария Габриел с искане за обяснения от страна на посланика на Република Северна Македония в България.

ВМРО настоява министърът на външните работи г-жа Мария Габриел също така да използва всички необходими инструменти, съгласно международното право, за да даде категоричен отпор на подобни неверни твърдения, които петнят България. Призоваваме също така българският външен министър да поиска отговор от РСМ за предприетите действия по всички случаи на тормоз и нападения над македонски граждани с българско самосъзнание, като палежа на българския културен клуб в Битоля и нападението над Християн Пендиков в Охрид.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK