БАБХ проверява какъв шаран ядем

Снимка: БАБХ

Започналите около Никулден проверки на продажбите на риба продължават в цялата страна

Българската агенция за безопасност на храните прави засилени проверки за качеството и произхода на рибата в търговската мрежа. Към момента от областните дирекции не е постъпила информация за сериозни или фрапиращи нарушения. Това съобщи заместник-изпълнителният директор на БАБХ д-р Галя Викьова при проверка в рибен магазин в София във връзка със засилените продажби на Никулден, съобщават от Агенцията.

Тя припомни, че при проверка на продажбите на риба се проверяват произходът и записите, които води обектът. Инспекторите контролират дали са осигурени необходимите температурни условия и правят замервания на термометър на покритата с лед риба, преглеждат съпроводителните търговски документи, декларациите за произход и за първи улов.

В проверения днес търговски обект беше установено, че изложените продукти са с нормални показатели.

„Бизнес операторите стават все по-отговорни и целят да предложат на българския пазар продукт, който да се хареса от потребителите. Спокойно можем да консумираме риба. Проверките на БАБХ са постоянни, а около празниците се  засилват“, заяви д-р Викьова.

Тя припомни как потребителите могат да разпознаят дали купуват прясна риба: бистра слуз по тялото, лъскави прилепнали люспи, бистри очи, хриле с приятен розово-червен цвят.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK