Цигари в резервните гуми на камион откриха митничарите на МП Лесово

Снимка: Агенция „Митници“

66 200 къса контрабандни цигари са установени при две отделни проверки на товарни автомобили

Митническите служители на Митнически пункт (МП) Лесово откриха 66 200 къса (3310 кутии) контрабандни цигари при две отделни проверки на товарни автомобили. Превозните средства са пътували от Турция за Румъния през България. В единия от случаите цигарите са били укрити в резервните гуми на камиона, а в другия случай – в пластмасови сепаратори за транспортиране на стоки. 

На 22.09.2023 г. на МП Лесово пристига на входящо трасе в страната товарен автомобил по маршрут от Турция за Румъния, управляван от румънски гражданин. При извършената митническа проверка, включително със специализирана рентгенова апаратура, инспекторите установяват нестандартна плътност на резервните гуми. След демонтирането им са открити в тях 23 200 къса цигари, а други 1000 къса цигари са били укрити в сандъците на ремаркето, под резервни части. Иззети са общо 24 200 къса (1210 кутии) контрабандни цигари без български акцизен бандерол.

При друга проверка на МП Лесово са открити още 42 000 къса (2100 кутии) контрабандни цигари в товарен автомобил, пътуващ също по маршрут от Турция за Румъния и управляван от румънски гражданин. Екип на митническа мобилна група от Централно митническо управление (ЦМУ) селектира превозното средство за щателна проверка. В хода на контролните действия митническите служители установяват  42 000 къса (2100 кутии) контрабандни цигари, укрити  в  три пластмасови сепаратора за транспортирате на стоки, разположени в задната част на товарното помещение.

Контрабандните тютюневи изделия са иззети. Срещу двамата водачи на товарните автомобили са съставени актове за административно нарушение и са образувани админстративнонаказателни производства.

Митнически служители от ТД Митница Русе пък задържаха голямо количество опаковки и филтърна хартия за производство на цигари при проверка на товарен автомобил в района на Дунав мост – Видин.

На 22.09.2023 г., около 22:00 часа, в района на ГКПП Видин митнически служители спират за проверка излизащ от страната товарен автомобил, управляван от български гражданин. Според представената от водача товарителница, той е превозвал опаковъчна хартия от България за Италия. При извършената физическа проверка митническите инспектори откриват в товара палети с опаковки за цигари и коркофан (филтърна хартия).

Превозното средство е придружено до Митническо бюро Видин за извършване на щателна митническа проверка, при която в товара са установени 26 палета, съдържащи 1170 кашона с опаковки за цигари от различни защитени търговски марки, както и четири палета с общо 583 ролки с коркофан - филтърна хартия за производство на цигари, също с надписи на защитени търговски марки.

Стоките за задържани поради съмнения, че се превозват в нарушение на Регламент (ЕС) №608/2013 на Европейския парламент и на Съвета относно защитата на правата върху интелектуалната собственост. Работата по случая продължава.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK