Ученици от Професионалната гимназия по селско стопанство ритуално зарязаха лозята в Кюстендил

Снимки: ОА - Кюстендил

Самият ритуал по резитба се пресъздаде от учениците в района на лозовия масив зад сградата на Професионалната гимназия

Професионалната гимназия по селско стопанство “Св. Климент Охридски” в град Кюстендил възроди един стар и автентичен обичай по случай Трифон Зарезан.

Облечени в народни носии, с пресъздаване на интересни сценки, с песни и танци, учениците възродиха старите традиции, свързани с този ден. Те ритуално зарязаха лозята в двора на училището и отличиха новия Цар на лозето и виното. 

Гости на празника бяха областният управител инж. Александър Пандурски, зам.-кметът на Кюстендил Бойко Клечков, представители на РУО, на Областна дирекция “Земеделие”, фонд “Земеделие”, ОДБХ, РД “Социално подпомагане”, Общинска служба “Земеделие” и др. 

Директорът на учебното заведение г-жа Зорница Домозетова приветства присъстващите и гостите с добре дошли и поздрави учениците за усилията и ентусиазма, с които съхраняват и пресъздават обичаите. Домозетова подчерта, че училището е с богата и дълга история в сферата на земеделието и ще подържи да съхранява и предава традициите в този сектор. “Там, където традицията е жива, коренът не съхне”, подчерта директорката. 

Пред учениците и гостите доц. Крумов от Института по земеделие обясни каква е техниката на резитбата на лозето. Разказа и за това как се е зародило лозарството в района на Кюстендил. Напътствия за зарязване на лозето даде и гл. асистент Марко Михайлов от Лесотехническия университет в София. 

Самият ритуал по резитба се пресъздаде от учениците в района на лозовия масив зад сградата на Професионалната гимназия. По време на празника бе избран и новият Цар на лозето и виното. С титлата бе отличен най-добре справилият се ученик с резитбата на лозята. Тази година това е Елисей Димитров, който заслужено бе коронясан за Цар на лозето. 

Празникът продължи с народни песни и танци, с участието на читалище "Съгласие" - с. Жабокрът, ученици от музикалната паралелка на ОУ “Даскал Димитрий" и участници от кукерската група на с. Пиперков чифлик.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK