Община Гоце Делчев: Собствениците на кучета трябва да ги регистрират

Снимка: Infomreja.bg

Срокът е до 30 април

Законът за местните данъци и такси и Законът за ветеринарномедицинската дейност задължават собствениците на домашни любимци да ги регистрират в Общинска администрация и да заплатят такса за притежаване на куче. Освобождават се от такса собствениците на: кучета на лица с увреждани, служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка, кучета, използвани за опитни цели или от Българския червен кръст, кастрирани кучета, такива, които придружават или охраняват селскостопански животни, отглеждани в регистриран животновъден обект; ловни кучета, собственост на лица, придобили право на лов по реда на Закона за лова и опазване на дивеча.

Административната регистрация на всяко куче в общината е задължителна, в т.ч. и на тези, които са освободени от заплащане на такса. Собствениците на освободените от такса кучета трябва да подадат декларация и копие от документ, удостоверяващ правото за освобождаване от такса.

От Общината отправят апел към собствениците на кучета, които все още не са ги регистрирали, да го направят до 30.04.2024 г. След тази дата ще бъдат извършвани проверки и налагани санкции на недобросъвестните стопани.

Все повече зачестяват и случаите, при които стопаните, извели домашните си кучета на разходка, не почистват след тях. Припомняме, че всички кучета трябва да бъдат извеждани на повод, а тези от опасните породи - и с намордник. Освен това разхождането на кучета в Градския парк и парк „Панорамата“ не е разрешено.

Задължително е стопаните да почистват оставените от кучетата отпадъци след извършване на физиологичните им нужди.

За изпълнението на тези задължения на собствениците ще бъде следено стриктно, ще се извършват проверки и ще се налагат санкции в случай на констатирани нарушения.  

 

КОМЕНТАРИ

5as14:36 - 06.03.2024
разхождането на кучета в Градския парк кажете го на Гераксията и негоя Алф дето го расхожда по парка гордо като че ли е Дарт Вейдър и разхожда мутант
Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK