Пълен комплект медали за наши ученици от Международната Менделеева олимпиада в Китай

Снимка: МОН

Златен медал спечели Виктор Лилов от 12. клас в Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“

С пълен комплект медали се прибраха българските ученици след блестящо представяне на Международната Менделеева олимпиада по химия в Китай. В конкуренцията на 151 състезатели от 26 държави нашите участници завоюваха един златен, един сребърен и един бронзов медал, както и почетна грамота, съобщават от образователното министерство.

Златният медал спечели Виктор Лилов от 12. клас в Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“. Това е втори златен медал за България в историята на олимпиадата, като, след като за първи път такъв бе спечелен през 2019 година в Сант Петербург. 

Сребърно отличие заслужи Явор Христов, също от 12. клас в Софийската математическа гимназия, а бронз завоюва друг дванадесетокласник от СМГ – Преслав Георгиев.  Ивайло Къртев от 11. клас в  Математическата гимназия в Пловдив спечели почетна грамота от престижната олимпиада. Ръководители на българския отбор са доц. д-р Христо Чанев и гл. ас. д-р Даниела Цекова от Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Състезателната програма на Менделеевата Олимпиада включва два теоретични кръга и един практически. На първия теоретичен кръг участницитерешават 8 задачи (80 точки) от различни области на химията. На втория теоретичен кръг състезателите работят върху материал, структуриран в 5 отделни области на химията – Неорганична химия, Аналитична химия, Физикохимия, Органична химия, и Химия на живота и полимери. За всяка от тези области са дадени по 3 задачи. Всеки участник си избира задача от съответната област. Оценява се по една задача от област (най-пълно решената). На този кръг всеки участник може да получи максимум 75 точки. Третият кръг е практически и носи максимум 75 точки. Продължителността на всеки кръг е 5 часа, а максималната оценка е 230 т. 

Със спечелените тази година медали активът на България на Международната Менделеева олимпиада по химия е 2 златни, 15 сребърни и 25 бронзови медала.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//