"Хамас" освободи още 12 израелски заложници, Израел - 30 палестински затворници

Полева болница Снимка: iStock

ООН прие резолюция с призив Израел да освободи окупираните Голански възвишения

"Хамас" освободи още 12 израелски заложници в замяна на 30 палестински затворници, пуснати от Израел. Това стана в петия ден от примирието в Ивицата Газа, което продължава и днес, пише БНР.

10 от освободените заложници са израелски граждани, двама са тайландци. Те вече са на израелския територия, съобщи канцеларията на израелския премиер. Общо 81 заложници, всичките жени и деца, са освободени от началото на примирието между Израел и "Хамас".

Ислямистката групировка се опитва да договори удължаванетo на спирането на бойните действия, заяви представителят на политическото крило на Хамас Гази Хамад. По думите му, от групировката са в непрекъснат контакт с Катар и Египет и се полагат усилия да се стигне до трайно прекратяване на огъня.

Вестник "Вашингтон поуст" съобщава, че израелските власти са готови да удължат временното примирие с още 2-3 дни. Според публикацията израелските власти очакват през това време да постигнат освобождаването на по-голямата част от заложниците, държани от "Хамас". По-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху отново заяви, че страната му ще продължи военната си кампания в Газа, за да унищожи "Хамас" след изтичане срока за прекратяване на огъня. "Нямаме абсолютно никакъв друг избор, подчерта Нетаняху.

В търсене на решение на конфликта Общото събрание на ООН прие резолюция, в която призовава Израел да освободи окупираните Голански възвишения. В документа, за който гласуваха 91 държави, се посочва, че окупацията на Голанските възвишения от Израел представлява пречка за мира в региона.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK