Преустановиха издаването на ТЕЛК решения на пациенти с няколко заболявания

Снимка: Infomreja.bg, архив

Към момента издаването на ТЕЛК решения на пациенти с по няколко заболявания е преустановено. Това се случва, тъй като се изчаква новата методика на процентното изчисляване на ТНР.  

Издават се решения само при наличие на едно заболяване. Средно месечно по около 20-ина човека минават на ТЕЛК за едно заболяване от различни възрастови групи – от деца до хора на пределна възраст, за да получат степен на инвалидност.

В момента на пациентите, на които не се издават експертни ТЕЛК решения, се взимат координатите, за да бъдат уведомени допълнително кога ще могат да си получат въпросните решения. 

От ТЕЛК-Кюстендил очакват натрупване на пациенти поради това забавяне и и съответно изчакване. ТЕЛК решенията с едно заболяване се издават, тъй като се дава процент инвалидност за една диагноза, докато при няколкото заболявания процентите са различни и води до забавяне на експертното решение. 

Все още не е ясно кога ще падне забраната да се издават ТЕЛК решения на пациентите с по няколко заболявания, което е изключително в техен ущърб. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK