Ръст на телефонните измами! 216 опита са пресечени

Снимка: Infomreja.bg

Алоизмамниците атакуват често големите ни градове

Данните на сектор „Измами“ в Главна дирекция „Национална полиция“ отчитат 216 предотвратени опита за телефонни измами през цялата изминала година.

Само през първия месец на настоящата техният брой е 39.

Анализите показват, че през последните месеци се наблюдава засилен трафик на измамни обаждания като основен техен получател отново са възрастни хора.

Зачестяват случаите в градовете Варна, София, Пловдив, Бургас и околните населени места, където криминалистите работят приоритетно, независимо, че аналогични престъпления се наблюдават на територията на цялата страна.

От сектор „Измами“ отново припомнят, че основните измамни сценарии са добре познати - мними полицаи, лекари, адвокати, роднини звънят на жертвите и възползвайки се от тяхната емоционална нагласа, съобщават разработената схема за съдействие на полицията, помощ на изпаднал в беда или пострадал роднина, последвани от искане на пари и условие за тяхното предоставяне. При някои по-редки случаи, при които сценарият е за неплатени сметки за ток, съобщават от Министерството на вътрешните работи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK