Постоянен арест за помагач на ало измамници

Снимка: Infomreja.bg

Мярката подлежи на обжалване пред Софийски градски съд

По искане на Софийска районна прокуратура Софийски районен съд задържа под стража помагач на телефонни измамници, съобщават от държавното обвинение.

Д.К. е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 26.10.2023 г. в гр. София с две деяния, в съучастие с неустановени към този момент лица по делото, като помагач с цел да набави за себе си имотна облага, умишлено е улеснил извършване на престъпление като е взел пликове с пари от места, посочени от извършителя.

На 26.10.2023 г. неустановено до момента лице се обадило на телефона на възрастен мъж от гр. София и му казало, че дъщеря му е пострадала при инцидент и трябва да даде пари, за да бъде лекувана. И.К. не повярвал на това, тъй като дъщеря му от години живеела извън България. Малко след това мъжът получил обаждане от друг телефонен номер и бил въведен въведен в заблуждение, че говори с инспектор от 01 РУ-СДВР, който е по следите на измамниците, които му звънели преди малко.

За залавянето им възрастният И.К. трябвало да съдейства като изтегли от банка 5000 лева. След като И.К. изтеглил исканата сума, получил телефонно обаждане, че трябва да остави парите в хартиен плик в определена кофа за боклук. И.К. изпълнил указанията, но неустановено лице му звъннало отново и му казало, че трябва да изтегли още 5000 лева и да ги остави в кофа за боклук. Пострадалият изпълнил всички указания. На следващия ден получил телефонно обаждане, че е бил измамен и неговите пари са взети от обвиняемия Д.К. След това възрастният мъж подал сигнал за случилото се.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.210, ал. 1, т. 1, пр. 1, вр. с чл. 209, ал. 1, вр. с чл. 20, ал. 4, вр. с ал. 1, вр. с чл. 26, ал. 1 от НК.

Д.К. е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор.

Днес, 15.11.2023 г., състав на Софийски районен съд се съгласи с доводите на наблюдаващия прокурор, че Д.К. може да извърши друго престъпление и му наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Мярката подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK