Кой е Гоце Делчев? Свети думи за свят човек от свят човек

Снимка: Infomreja.bg

За делото и почитта на Гоце Делчев говори отец Филип от Банско:

Днес се навършват 115 години от геройската гибел на този революционер, водач на ВМРО, радетел за свободата на българския народ в Македония. Гоце Делчев ще се нареди със своя подвиг в славната ни история заедно с Левски, Ботев, Раковски. Защото той пое тяхното дело и той разнесе семето. Разсея семето на свободата, тази независимост, тази свобода, която жадуваше поробеният народ.

Неговите завети винаги ще бъдат актуални. Както в онова време, така и в днешно време, защото Гоце даде единственият пример и завеща на всички нас – българи, да се борим, да не се предаваме за нашата свобода. Да не се предаваме никога, независимо какви трудности срещаме по пътя към нея. Няма по-добро казано евангелски: „Няма по-добро нещо да дадеш живота си за живота на брата си, за живота на ближния си“.

Гоце е закърмен от най-ранна възраст вяра и със всичко онова, което изпълва човека да бъде човек той сееше, той беше будител, който учеше и най-малките деца, които виждаха извора на свободата в неговите очи, виждаха словото, което излизаше от неговата уста, и се хранеха, и се насищаха, и жадуваха да видят свободно своето отечество. Да видят свободни турци, македонци и българи свободни, всеки според реда си, както се казва в Библията, в една държава да живеем всички заедно, в мисли и единоправие.

Евангелските думи, които ни съветва Светото писание: „Поменете вашите наставници и като имате предвид завършека на техния живот, подражавайте на вярата им“. Тази вяра имаше Гоце, той вярваше в трудността на тази задача, той се нагърби с отговорността на освободителя, която е огромна и много тежка. Той сам вървеше от село на село, от град на град именно да проповядва свободата, мира, милосърдието, да проповядва всичко това, което иска свободния човек за да бъде щастлив.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK