Ракета на SpaceX изведе в орбита първия турски астронавт

Снимка: iStock

Това е най-новата комерсиална мисия, организирана от тексаския стартъп Axiom Space

Първият астронавт на Турция Алпер Гезеравджъ и трима други членове на екипажа, представляващи Европа, успешно отлетяха от Флорида в четвъртък на пътуване до Международната космическа станция в най-новата комерсиална мисия, организирана от тексаския стартъп Axiom Space.

Капсулата Crew Dragon на SpaceX, се издигна на върха на ракета Falcon 9 около час преди залез слънце от космическия център Кенеди на НАСА в Кейп Канаверал, започвайки планиран 36-часов полет до орбиталната лаборатория.

Изстрелването беше показано на живо от сайта на Axiom-SpaceX.

Очаква се автономно управляваният Crew Dragon да достигне Международната космическа станция (МКС) рано сутринта в събота и да се скачи с аванпоста, обикалящ на около 400 км над Земята.

Видео на живо показа двустепенната 25-етажна ракета-носител, която се носи в частично облачно небе над атлантическото крайбрежие на Флорида на върха на огнена жълтеникава опашка от изгорели газове.

Камери в отделението за екипажа излъчиха кадри на четиримата мъже, завързани в кабината си под налягане, седнали спокойно с каски, докато ракетата се издигаше към космоса.

Девет минути след изстрелването горната степен на Falcon 9 достави капсулата на екипажа до нейната предварителна орбита.

В отговор на поздравленията от контрола на мисията, командирът на полета Майкъл Лопес-Алегрия се обърна по радиото от Crew Dragon: "Както казах, това е отборен спорт. Благодаря ви, момчета."

Минути по-рано долната степен на ракетата за многократна употреба, след като се отдели от останалата част от космическия кораб, отлетя обратно към Земята и безопасно докосна зона за кацане близо до мястото на изстрелване, предизвиквайки възгласи, чути от контролната зала.

Мисията беше третият подобен полет, организиран от базираната в Хюстън Axiom през последните две години, тъй като компанията надгражда бизнеса си за изпращане на астронавти, спонсорирани от чужди правителства и частни предприятия, в околоземна орбита.

Компанията таксува на клиентите си най-малко 55 милиона долара за всеки астронавт, който пътува в капсулата. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//