50 дни преди вота 2 в 1: ЦИК трябва да определи местата за гласуване в чужбина

Снимка: Infomreja.bg

До днес ЦИК назначава и районните избирателни комисии за всички изборни райони, и те встъпват в правомощията си от утре

Днес – 50 дни преди деня на вота, е крайният срок, в който Централната избирателна комисия трябва да определи местата за гласуване в чужбина за предстоящите избори две в едно, където са били разкривани секции при предишни избори. Автоматично се разкриват секции и в дипломатическите и консулски представителства на страната ни. До днес ЦИК назначава и районните избирателни комисии за всички изборни райони, и те встъпват в правомощията си от утре.

Съгласно приетата хронограма днес Централната избирателна комисия обявява списък на местата извън страната, в които на произведени до 5 години преди изборния ден избори, е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. Това е списъкът на местата в чужбина, където автоматично ще бъдат образувани секции, без да е необходимо подаване на заявление, пише БНР.

ЦИК обявява списък на местата извън страната за изборите за членове на Европейския парламент само в държавите-членки на Европейския съюз. Съгласно Изборния кодекс избирателните секции извън страната се образуват в дипломатическите и консулските представителства, както и при подадени поне 40 заявления за гласуване зад граница.

По преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства въз основа на общия брой подадени заявления или на общия брой на гласувалите на предходни избори, включително и когато броят на подадените заявления за определено място е по-малък от 40, се изпраща мотивирано предложение за разкриване на секции до ЦИК не по-късно от 22 дни преди изборния ден. 

Организациите на българските граждани могат да правят предложения за местоположението на избирателните секции до ръководителите на дипломатическите и консулските представителства, не по-късно от 14 май. До 18 май ЦИК определя местата в държавите, в които ще се образуват секции извън страната и броя на избирателните секции във всяко място.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//