Днес е Световен ден на свободата на печата

Антониу Гутериш, Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отдаваме почит на журналистите, загинали при упражняване на професията си

С 50 процента се е увеличил броят на убитите по света журналисти през миналата година, отчете генералният секретар на ООН Антониу Гутериш във видеообръщение по повод днешния Световен ден на свободата на печата. На датата се отдава почит на журналистите, загинали при упражняване на професията, и се насърчава свободата на медиите, припомня БНР.

Според Гутериш, в момента тя е застрашена във всяко кътче на света:

"Свободата на словото е основа на демокрацията и на справедливостта. Тя ни дава фактите, за да си изградим мнение и да говорим истината за властта. Днес истината е застрашена от дезинформацията и от езика на омразата, които се стремят да размият границите между фактите и измислицата, между науката и конспирацията. Днес светът трябва да говoри в един глас: Спрете заплахите и атаките. Спрете да арестувате и да вкарвате в затвора журналисти за това, че си вършат работата. Спрете лъжите и дезинформацията. Спрете да заплашвате истината и онези, които я говорят".

Генералният секретар обърна внимание и на "нарастващата концентрация на медийната индустрия в ръцете на малцина и фалита на много независими медии".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK