Изтъкнати лектори гостуват в различни факултети на ЮЗУ

Проф. д.ф.н. Петър Сотиров от Университета „Мария Кюри-Склодовска“ изнесе публична лекция

Вижте кои са те... и какво предстои в програмата на ВУЗ-а

Поредица от разнообразни събития протекоха и предстоят в Югозападния университет.

Проф. д.ф.н. Петър Сотиров от Университета „Мария Кюри-Склодовска“ изнесе публична лекция във Филологическия факулте.

На 16 април гостуващият в рамките на ННП „Българистика“ проф. д.ф.н. Петър Сотиров изнесе публична лекция на тема „Българите в чужбина – живот (поне) с два езика“. С голям интерес студенти и преподаватели проследиха лекцията, в която проф. Сотиров говори за взаимното проникване между езиците и за ефектите от тях, за типовете билингвизъм и компетентностите на различните езикови равнища. Темата професорът представи с чувство за хумор и въз основа на своя житейски път осветли въпроса за диглосията.

Проф. Сотиров е утвърден учен българист, който работи в областта на социолингвистиката, когнитивната лингвистика, етнолингвистиката в Университета „Мария Кюри-Склодовска“, Люблин, Полша.

Той гостува по покана в рамките на Националната научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“. В рамките на своя двумесечен престой проф. Сотиров ще изнесе поредица от лекции, а в програмата му са предвидени още обучителен семинар със студенти, консултации с млади учени докторанти и дипломанти в областта на българистиката, както и провеждане на научни изследвания, които ще бъдат публикувани.

Световният ден на гласа бе отбелязан във ВУЗ-а.

Събитието беше организирано от гл. ас. д-р Анна Андреева, ас. д-р Радостина Костова и ас. Ангела Зелничка от катедра „Логопедия“ към Факултета „Обществено здраве, здравни грижи и спорт“ съвместно с доц. д-р Бинка Добрева от катедра „Музика“, ас. Николай Бързаков от катедра „Телевизионно, театрално и киноизкуство“ и техните студенти.

Събитието, което се състоя в кафе „Бон Тон“, беше открито от гл. ас. д-р Анна Андреева. Тя разказа, че Световният ден на гласа се празнува всяка година на 16 април, а основната му цел е да се насърчат повече хора да оценят гласовото си здраве и да предприемат действия за подобряване и поддържане на добри гласови навици.

Празникът започна с представяне на различни техники за загрявка на гласа от студенти от специалност „Актьорско майсторство“, които предизвикаха голям интерес сред присъстващите. След тях на импровизираната сцена излязоха талантливите студентки от катедра „Музика“ към Факултета по изкуствата, ръководени от доц. д-р Бинка Добрева. Те демонстрираха различни модели и техники на изпълнение чрез своите гласове. Голямо вълнение и бурни аплодисменти предизвика изпълнението на емблематичната песен „Притури се планината“ от Христина Ненкова, Валентина Шарденкова, ас. Беатрис Александрова и доц. Добрева.

Събитието завърши с викторина с награди, в която участниците отговаряха на любопитни въпроси, свързани с човешкия глас.

На 25 април от 11.00 ч. в зала 412 (Учебен корпус № 1) ще се проведе лекция на тема „Алианите в Източните Родопи“, последвана от представяне на книгата „Планината на Танръ“ от Мухарем Алиосман.

Събитието се организира от Лабораторията по етнология и фолклористика към Катедрата по литература и етнология, Филологически факултет.

На 17 април във Факултета по изкуствата ще се проведе Национален ученически и кандидатстудентски конкурс „Изкуството като мечта и мечтите в изкуството“.

Конкурсът е част от седемнадесетото издание на Националния студентски фестивал на изкуствата.

Класираните ученици ще бъдат отличени с дипломи за участието си в конкурса, които се признават за успешно положени конкурсни кандидатстудентски изпити и ще получат възможност да продължат образованието си в релевантни специалности на Факултета по изкуствата към Югозападния университет „Неофит Рилски“.

В рамките на конкурса ще се проведе и Ден на отворените врати във Факултета, в който участниците, ще се запознаят с материалната база и ще присъстват на занятия на студентите.

На 19 април 2024 г. (петък) от 11:00 ч. в зала 114 (Учебен корпус № 1) ще се проведе среща дискусия на тема „Европейският съюз и българският национален интерес“ . Гост-лектор ще бъде членът на Европейския парламент Ангел Джамбазки. Събитието е отворено за всички, които имат интерес към темата.

А едно спортно признание развълнува университета.

Отборът по хокей на трева участва в Х национален университетски шампионат, който се проведе на 12 април на стадиона на Национална спортна академия (НСА) „Васил Левски“. Отборът е съставен от студенти от специалностите „Физическо възпитание и спорт“, „Спорт“, „Право“, „Българска филология“ и „Национална сигурност“, а негов треньор е ас. д-р Вероника Георгиева от катедра „Теория и методика на физическото възпитание“.

В надпреварата се включиха четири отбора с формат на участие всеки срещу всеки. Трите изиграни срещи бяха много оспорвани, като две от тях завършиха с равен резултат и с една загуба.

Студентите от Югозападния университет завоюваха бронзови медали, като ги делеше само една точка разлика от второто място. На първо място се класира НСА „Васил Левски“, второто място бе за Тракийския университет – Стара Загора, четвърти бяха студентите от Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ – София.

Световният ден на гласа бе отбелязан в ЮЗУ
Отборът по хокей на трева към ЮЗУ „Неофит Рилски“ взе участие в Х национален университетски шампионат
Представяне на книгата „Планината на Танръ“ от Мухарем Алиосман
Среща дискусия с евродепутата Ангел Джамбазки

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK