Прокуратурата образува досъдебно производство срещу Илко Стоянов

Снимка: Infomreja.bg

От държавното обвинение изнесоха данни за проведеното разследване

Окръжната прокуратура в Благоевград образува досъдебно производство за извършено от длъжностно лице – бившият кмет на областния град, престъпление по чл. 254а, ал. 2, вр. ал. 1 от НК - разпореждане със средства с целево предназначение не по предназначение, от което са настъпили вредни последици за Общината.

След запознаване с материалите, събрани от органите на Областната дирекция на МВР и АДФИ по възложената от прокуратурата проверка, е установено, че в периода 8.12.2021 г. - 31.12.2021 г. в Илко Стоянов в нарушение на бюджетен закон и подзаконов акт по прилагането му, се е разпоредил не по предназначение със средства с целево предназначение, предоставени на Общината от Министерството на финансите в изпълнение на ПМС от 04.02.2021 г. за укрепване на път Благоевград - с. Бистрица – летовище „Бодрост“, местността Картала, и въз основа на решение на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, съобщават от държавното обвинение.

В резултат на нецелевото разходване на средствата са настъпили вредни последици за Община Благоевград, допълват от обвинението.

Наблюдаващият прокурор е преценил, че са налице достатъчно данни за извършено престъпление по горепосочения текст от Наказателния кодекс на Република България.

Разследването е възложено на инспектор от Комисията за противодействие на корупцията.

За казуса стана ясно още преди месеци след пресконференции на настоящия кмет Методи Байкушев.

Проверката е направена след два подадени сигнала – единият е за проверка за какво са изразходвани целевите средства за укрепване на свлачището по пътя за Картала. Вторият сигнал е подаден от настоящия градоначалник за цялостна проверка на финансите в Общината и движението им.

След проверката са съставени три акта за административни нарушения на бившия кмет – Илко Стоянов. Той ще трябва да заплати глоби, заради това, че като длъжностно лице не е съобразил как да оперира с целевите средства по няколко проекта – за свлачището, за изграждането на улица „Промишлена“, за ремонта на камерната опера и читалището, както и че са похарчени 1 295 000 лв. за други разходи, но не и за организирането на изборите за местната власт.

По закон със средства от целеви трансфери могат да се финансират само разходи за определени обектите и дейности.

Вижте тук какви са констатациите на АДФИ

Кметът Стоянов коментира във фейсбук темата:

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK