Банско отново домакин на световно състезание

Снимка: Община Банско

През уикенда на връх Тодорка ще се проведе Freeride World Tour Qualifier 3

Банско отново ще бъде домакин на състезание от световен ранг. През уикенда на връх Тодорка ще се проведе Freeride World Tour Qualifier 3 - квалификационен кръг от световните серии на Freeride World Tour ще се проведе на 9 март в Банско.

С отличната организация на сериите през 2022 г. и 2023 г. Банско заслужи правото да посрещне за трета поредна година най-добрите във фрийрайда.

Заявилите участие са над 100 скиори и сноубордисти от повече от 20 държави. Организаторите съобщават, че за първи път ще участват и юноши, които ще се борят за точки във Freeride World Tour Junior 2.

Стартовата височина е 2746 метра от връх Тодорка, денивелацията е 350-400 метра, а дължината на спускане е 800-1000 метра с наклон 30' - 55'. Надпреварата ще бъде в четири основни категории: ски и сноуборд (мъже и жени).

Почитателите на атрактивното каране ще могат да наблюдават състезателите от най-високата Фен зона в България, разположена до горна станция на лифтовете "Плато" и "Бъндерица 2" на 2550 метра надморска височина. От там се разкрива перфектна гледка към целия склон, по който ще се спускат атлетите.

Световната квалификационна верига е пътят, който атлетите трябва изминат, за да стигнат до Freeride World Tour. През сезона стартове от този ранг има в целия свят - Австрия, САЩ, Япония, Франция и Канада. Системата за оценка се основава на звездното класиране на квалификационните събития (от 1 до 4 звезди) и на съответния регион на събитията: регион 1 обхваща Европа, Азия и Океания, а регион 2 обхваща САЩ, Канада, Чили и Аржентина.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK