Правната комисия гласува "за" кабинет с Димитър Главчев за премиер

Снимка: БГНЕС

Само за 15 минути заседание с 13 гласа "за", 3-ма "против" и 3-ма "въздържали се" те приеха в заключителните разпоредби

Народните представители от Комисията по правни въпроси дадоха зелена светлина за избора на служебно правителство с премиер председателя на Сметната палата Димитър Главчев, пише БНР.

Само за 15 минути заседание с 13 гласа "за", 3-ма "против" и 3-ма "въздържали се" те приеха в заключителни разпоредби на Закона за БНБ той да има право да прекъсва временно пълномощията си, докато заема позицията служебен министър-председател и да се върне на поста си след това.

През този период ще възлага изпълнението на правомощията си на своя заместник.

Гласуването на първо четене означава още, че вече не се говори за излизане в неплатен отпуск, а за прекъсване на пълномощията (за председателя на Сметната палата) и на правомощията (за представителите на БНБ и омбудсмана).

С измененията същите условия ще важат и за правомощията на управителя и подуправителите на БНБ, заместник-председателите на Сметната палата, омбудсмана и неговия заместник – това са лицата, които според промените в Конституцията могат да бъдат назначавани от президента за служебен премиер.

Против гласуваха от парламентарната група на "Възраждане", а представителите на ПП-ДБ Бойко Рашков, на ИТН Гроздан Караджов и на БСП Смиляна Нитова се въздържаха.

В този час започва извънредното заседание на НС. Единствена точка в него е приемане на вече одобрените от Правна комисия промени.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK