БСП, ИТН и Възраждане за мандата: Това е фарс

Колаж, илюстрация: Infomreja.bg

Коментари направиха от опозиционните партии

"На практика Борисов разполага с пълната власт, но формално я споделя с ПП-ДБ", заяви лидерът на "Възраждане".

"ГЕРБ на практика извършиха политическо убийство. Те убиха ПП-ДБ. Подозирам, че следващото нещо, което ще се случи, тъй като тази формация вече потъва под десетте процента, е на следващите европейски избори да има тежка преференциална битка между хората от ПП и ДБ. Те ще се самоизбият. Не вярвам, че тази формация ще оцелее през следващите шест месеца. Както не вярвам, че това правителство ще изкара до есента. На практика Борисов разполага с пълната власт, но формално я споделя с ПП-ДБ", каза Костадин Костадинов.

Това, което наблюдаваме е един изключителен фарс, който е унизителен за всички български граждани. Това, което демонстрират политическите партии е пренебрежение към българските избиратели, подигравка с тях. Кой е виновен? ПП-ДБ са виновни. Те съсипаха държавата. А сега наблюдаваме грозен театър как Мария Габриел предлага кабинет, в който има хора като Асен Василев и Денков, а те може би не са си дали съгласието. Всичко е за власт и пари. Въобще не им пука за българите. Колкото по-бързо се отиде на избори, толкова по-добре.

Това каза Тошко Йорданов от „Има такъв народ”, според когото ПП-ДБ може и да не са уведомени за състава на МС, както и че може да не подкрепят кабинета в пленарна зала.

Коментар дойде и от „Позитано“.

„Кабинетът не е различен - само преди 24 часа от сглобката анонсираха точно същия кабинет. И тогава от ПП-ДБ казаха, че това е неприемливо за тях. Така, че имаме два варианта: Ако утре те гласуват този „неприемлим за тях кабинет” – това ще означава поредно предателство спрямо техните избиратели. Но, по-важно е друго – и в двата варианта това е лош вариант за българските граждани”.

Това заяви зам.-председателят на БСП и народен представител Христо Проданов.

„Ябълката на раздора бяха отбраната и енергетиката. Защо? Защото в енергетиката има около 30 милиарда за изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй”, което според нас няма да се случи, има пари по Плана за възстановяване и устойчивост за Мариците, а в отбраната са плановете за превъоръожаване на армията. Т.е. – министерствата със сериозен ресурс. Това, което ни показват е, че ГЕРБ успяха да отмъкнат част от плячката”,  заяви позицията на социалистите зам.-председателят на партията.

Христо Проданов добави, че не би могъл да се ангажира с това как ще бъде гласуван кабинета, тъй като самите ПП-ДБ са много разделени. „Може част от тях да излязат при гласуването, може други да не влязат в зала, така че да се гласува това правителство. После, вероятно да си обърнат ролите – едните да се правят на опозиция, така, както всъщност беше и досега между ПП-ДБ и ГЕРБ в сглобката. „Всички са в кюпа, разпределиха порциите за пореден път”, подчерта Проданов.

Социалистът бе категоричен, че каквото и да се случи при гласуването – това не е добре за българските граждани: „В целия процес някъде да чухте да се говори за някакви политики – за минимална работна заплата, за доходи ,за работещи бедни, за здравеопазване, нещата, които интересуват хората. Тогава, когато една политика е съсредоточена само върху плячкосването на държавата, а именно на разпределение на ресурсните министерства, на регулаторите – това не е политика. И е абсурдно”, реагира Христо Проданов и заключи:

„Но договорките ще лъснат. Истината винаги излиза наяве.  Едно е сигурно – ако това правителство се гласува, ще продължи цирка, но цирк на гърба на българския народ”.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK