Кът с реликви в ПМГ - Гоце Делчев, помага на обучението по история

Снимка: Infomreja.bg

Създаден е по проект от самите ученици

Учебник за българските войници, издание 1907 - а година, щик от пушка „Манлихер“, използвана по време на Първата световна война, кортик (офицерски нож), каска, манерка и други фронтови вещи от Втората световна война - все предмети с историческа стойност, могат да се видят … не, не в музей, а в ПМГ „Яне Сандански“ – Гоце Делчев!

Експозицията е плод на целогодишна работа по проект от съвместна програма на МОН и Министерството на отбраната - „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия“. Екипи от ученици под ръководството на преподавателите по история в училището са работили по различни теми, свързани с Българската армия. Всички разработки, видеа, направени с офицери от запаса, и други материали са публикувани в сайт, а събраните реликви – изложени в специално направена за целта витрина.

Много от експонатите говорят за родовата памет на местни фамилии. Така медалите, с които е награждаван за военни заслуги по време на Втората световна война неврокопчанинът Тошко Яврийски, са донесени от неговата праправнучка Елена Бозукова, възпитаничка на гимназията.

Силно впечатление правят вещи на генерал – лейтенант Андрей Боцев, началник на отбраната на Република България през периода 2017 – 2020 година. Те са предоставени от негови близки.

Във витрината са изложени и експонати от по-ново време, например плакети и медали, връчени за участие в мироопазващи мисии.

„Експозицията е много добро средство за онагледяване на часовете по българска история в 10. клас и за профилирана подготовка в 12. клас, както и за заниманията в клубовете по предмета. В този кът провеждаме някои от нашите уроци. Тук учениците се докосват до живата история и по-добре разбират каква е ролята на Българската армия в нея“, споделя преподавателят по история в гимназията Боряна Вълчева.

За пълноценното протичане на учебните часове допринася и големият плазмен телевизор, на който учениците наблюдават интересни видеоклипове и учебни филми, които им помагат по-добре да осмислят изучаваната материя.

Кътът на историците в ПМГ „Яне Сандански“ е поредното доказателство за съвременното обучение, което се осъществява в това 100-годишно учебно заведение.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK