Вицепрезидентът: Историята на Балканите не разделя, а обединява

Снимка: Прессекретариат

Илияна Йотова откри изложбата „Требенище“ в Националния археологически институт с музей в София

Балканският полуостров е кръстопът на различни цивилизации и култура, тук пишем историята не само на Европа, но и на целия свят. Всеки от нас пази своята идентичност, но общата ни история не разделя, а обединява. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Националния археологически институт с музей при БАН изложбата „Требенище.

105 години от откриването на некропола при Требенище, 1918 – 2023 г.“. Експозицията представя находките от богатия некропол при с. Требенище, Република Северна Македония. Организатори на изложбата са Националният археологически институт с музей при БАН, Националният институт археологически музей на Република Северна Македония, Националният музей на Сърбия и Институтът за защита на паметниците на културата и музей – Охрид.

В приветствието си вицепрезидентът благодари на учените, на музейните специалисти за упоритата работа и всеотдайност. „Обединявате усилия в името на историята, пишете заедно летописа на човечеството. Градите добросъседски отношения чрез науката, която оставяте на следващите поколения. Изследвайки миналото, разкривате бит, традиции, човешки души, мисли. Със своите открития пишете история, която е много по-силна от думите. А светът има нужда от уроците на миналото, за да знае как да строи бъдещето“, заяви Йотова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK