Общинските съветници от Разлог следят медиите, срещат се с граждани и се отчитат

Снимка: Infomreja.bg

Промените са предвидени в Правилник, който ще бъде гласуван на сесия

Промени в Правилника за дейността и организацията на Общинския съвет в Разлог затяга контрола върху службата на избраниците на народа в местния парламент.

Проектът е публикуван, както изисква законът, в сайта на Община Разлог за обществено обсъждане.

Какво обаче предвиждат промените, предложени в текста.

Досега общинският съветник получава възнаграждение за участие в заседание на ОбС, за участие в постоянните комисии и във временни комисии, изчислено на база 70 на сто от средната брутна работна заплата в общинска администрация, за съответния месец като процентите се разпределят, както следва: 65% за участие в заседание на общинския съвет; 20% за участие в първа комисия; 10% за участие във втора комисия. 5% за председател на комисия.

Като сумата се актуализира с изменението на средната брутна заплата на общинска администрация.

Чл. 21 от Правилника е изменен и оттук насетне съветниците ще заслужат заплатите си, ако:

участват в заседание на общинския съвет, за участие в постоянните комисии и във временни комисии, както и задълженията, като процентите се разпределят, както следва: 50% за задълженията си по чл.22, ал.2, ал.3, ал.4, ал.5 и ал.7; -25% за участие в заседание на Общинския съвет; - 10% за участие в първа комисия10% за участие във втора комисия. 5% за председател на комисия.

Всеки съветник ще е длъжен да: присъства на заседанията на общинския съвет и комисии, в които е избран, и да участва в решаването на разглежданите въпроси; да провежда срещи с гражданите по предварително оповестен график и да ги информира за дейността и решенията на общинския съвети;  да се отчита за работата си 1 път годишно, като отчета се оповестява по подходящ начин; да следи местните печатни и електронни медии по теми, отнасящи се до дейността на общинския съвет и общинската администрация; да следи промените в нормативната уредба, отнасящи се до местното самоуправление; да се подписва в присъствения лист на всяко заседание на общинския съвет и на неговите комисии.

ОбС предприема и стъпки към прозрачност и информираност на обществеността.

Промените предвиждат още:

От 01.07. всяко открито заседание на ОбС се излъчва в реално време в интернет чрез интернет страницата на Съвета или на Общината, като записите от заседанията се съхраняват на съответната интернет страница.

В ОбС се създава и поддържа публичен регистър на питанията по чл. 33, ал.  1, т. 4 от ЗМСМА и отговорите към тях. Питанията и отговорите към тях се публикуват на интернет страницата в отворен формат, позволяващ директно извличане на текстова информация.

Дневният ред за всяко предстоящо заседание на комисиите и материалите за него се публикуват  на интернет страницата на общинския съвет или на общината в отворен формат, позволяващ директно извличане на текстова информация.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK