Учителка от Дома за инвалиди в Кюстендил събира в книга весели истории от родния си Плевенски край

Светла Петкова, снимки: Виолета Атанасова

Бившата учителка Светла Петкова, родена през 1938 г. в плевенското село Петърница, е избрала да живее в Дома за възрастни хора с увреждания в Кюстендил.

Тя няма свое семейство, освен няколко не съвсем близки роднини, и е приела, че нейното семейство вече – това е домът „Ильо войвода“. Нейните краеведски интереси са й помогнали да открие интересни факти от историята на своя роден край, които е публикувала в пет брошури и книги.

В две от тях тя е описала и систематизирала в детайли 130-годишната история на просветното дело и на училището в родното си село. В книгите „Петърница – през превала на времето“ и „Шест века Петърница“ тя е направила задълбочени проучвания на местната история.

А петата й книга – „Петърница – духовни пътеки“, е посветена основно на училищната, читалищната, социалната и обществена дейност в селото.

Сега е посветила голяма част от времето си в Дома за хора с увреждания на срещи с приятели, на които разказва колоритни истории от своя роден край. Това не само обогатява с интересно общуване дните й, но й помага да редактира по своеобразен начин тези истории и да се подготвя да ги събере в нова книга.

Светла Петкова е член на Дружеството на плевенските краеведи и се надява и в Кюстендил да се приобщи към съмишленици с нейните интереси. Освен това тя е сред артистите самодейци в дома и има желание за разнообразни сценични изяви, за каквито обмисля интересни идеи.

Убедена е, че в която и да е възраст и при каквито и да било здравословни проблеми, човек може да съхрани своята самоличност, ако намира начини да поддържа духа си здрав, ако продължава да е любопитен към света и особено ако има в обкръжението си духовно близки хора.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK