Омбудсманът Мая Манолова посвети част от пролетния празник на „Гордия Васкони“ от Дома за инвалиди в Кюстендил

Снимки: Виолета Атанасова

Между официалната програма на празника „Кюстендилска пролет“ и поредната си среща за защита на шивачките в Дупница, омбудсманът Мая Манолова отдели специално време за мъж от Дома за възрастни хора с увреждания.

В момента той е на лечение в хирургичното отделение на Кюстендилската болница, а с него Манолова се запозна и сприятели при откриването на осмомартенската фотографска изложба в социалното заведение.

Васил Драгомиров е една от най-големите легенди на пернишката интелектуална бохема, в старите традиции на която са литературно-музикалните срещи в с. Рударци, където Мая Манолова вече живее по-често, отколкото в столицата.

При посещението й в Дома за инвалиди на откриването на фотоизложбата „Отвъд видимото“ двамата откриха редица общи приятели  и си обещаха взаимно да съдействат за възраждането на поне част от бохемските традиции в региона.

При посещението си в своя роден град за празника „Кюстендилска пролет“ Мая Манолова отдели специално време, за да поздрави своя приятел-земляк, който в момента е на лечение в кюстендилската многопрофилна болница и да разговаря с лекари, които се грижат там за него.

Мислех да дойда с плодове, тъй като аз самата в момента спазвам стриктно Великденския пост, но съобразих, че за нашия празник кебапчетата са си традиция, обясни тя с усмивка голямата кутия, с която пристигне в хирургическото отделение.

Омбудсманът влезе за повече от час в ролята на личен асистент на Васил Драгомиров и сама го преведе в инвалидната му количка с асансьора и по коридорите на болничното заведение, а след това го разходи на кафе в болничния парк.

Всички, които станаха свидетели на тази мила среща, поздравиха Мая Манолова с празника „Кюстендилска пролет“, пожелаха й да бъде все така на страната на обикновените хора и, разбира се, си направиха много снимки с нея за спомен от първия ден на пролетта.

Надавам се, че след месец ще се видим отново, но този път в Рударци, където те очакват много приятели, каза на сбогуване М. Манолова на своя приятел от социалния дом.

Васил Драгомиров–Васкони е прототипът на главния герой от новелата „Гордия Васконий“, с която преди време писателят Янко Станоев получи голямата награда за проза на съюза на българските писатели.

Омбудсманът изрази готовност да се ангажира с национална кампания, посветена  на възрастните хора с увреждания, които живеят в социални институции.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK