Географската общност в Кюстендил обсъди проблемите в образователната система

Снимки: Infomreja.bg

Учителите поискаха повече часове по предмета

По инициатива на географската общност в Кюстендил се проведе дискусия относно актуалните дългогодишни въпроси и проблеми в образователната система, които касаят и вълнуват учителите по география в прогимназиалното и гимназиалното образование в България.

Официални гости на срещата в кюстендилското читалище "Братство" бяха г-жа Ирена Анастасова-председател на Парламентарната комисия по образование и наука в 47-ото Народно събрание, народният представител от БСП Бойко Клечков, председателят на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти (АПГР)   арин Русев - професор в Софийския университет "Свети Климент Охридски", доц. д-р  Иван Дреновски, преподавател в ЮЗУ "Неофит Рилски", както  и г-жа Мая Стойчева-началник на РУО-Кюстендил.

В откритата дискусия активно участие взеха учители по география от Благоевград, Дупница,  Перник, Самоков, София и Кюстендил. Организаторът на събитието, учителят по география от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий“ в Кюстендил Иво Пенев откри дискусията и благодари, че тя е уважена, както от колегите географи в страната, така и от представителите на академичната географска общност и представителите на българския парламент.  "Аз не помня досега  да е имало за географите в България такава истинска среща.

С искрен, неформален тон, с поставяне на наболелите с години проблеми и с едно положително желание за тяхното разрешаване в близко бъдеще, което е голяма надежда и е целта на нашата Асоциация на професионалните географи и регионалисти, защото ни боли за географията. И географията да намери своето място в образованието, като един учебен предмет с огромен интеграционен потенциал. Да намери адекватно изражение в броя часове и съответно нейното място сред всички други учебни предмети, защото географията формира и национално самосъзнание и широка обществена култура, а към момента е много силно подценена в българската образователна система", каза пред аудиторията доц. д-р  Иван Дреновски.

"Нашите искания не са кратки. Те са трупани в продължение на десетилетия. Освен общото, че географията не е третостепенен предмет, основно само с едно изречение ще ви го кажа. Географията присъства в 5 от 17-те цели заложени в закона за образованието в България. И в същото време разполага само с около 5 % от хорариума, който се предоставя на учениците в училище. Смятаме че да достигнем тези 30 % е невъзможно, като присъствие, но ако властта и тези отговорни хора, от които трябва да зависи това положение го направят на 6 % , ние ще бъдем изключително щастливи. Защото и ние като представители на висшето образование и колегите, като представители на средното образование ще могат да си свършат работата, която е заложена в документацията свързана с преподаването на география в българското училище.

Поехме и ангажимент пред г-жа Ирена Анастасова-председател на Парламентарната комисия по образование и наука в 47-ото Народно събрание, да представим нашите искания в обобщен вариант до една седмица, като те наистина не са малко и представляват ферман. Надявам се и скоро да направим една кръгла маса по темата. Събитие, което да е свързано с това, нашите искания да бъдат чути от цялата комисия по образование и наука в НС ", категорично заяви професор Марин Русев.

"С особено внимание ще следя промяната в учебните програми и учебното съдържание, защото за мен това е един от главните проблеми в образователната ни система. Тежкото учебно съдържание, недостатъчните часове по география, всичко това  не отговаря на познавателните способности на децата.

Учебниците са написани на тежък академичен стил. И няма да скрия, че това е една моя стара битка. Двайсет и седем години имам в системата на образованието и моето дълбоко убеждение е, че трябва да се променят учебните програми и учебното съдържание, за да има положителна реформа в образованието ни", твърдо заяви председателят на Парламентарната комисия по образование и наука в Народното събрание г-жа Ирена Анастасова пред учителите по география и присъстващите  в Кюстендил преподаватели от академичната общност .

Тя даде за пример и образователната реформа в Чехия, където са  променили само броя на часовете и стила на съдържанието на учебния материал, като това е дало бързо своите положителни резултати в обучението на учениците.

"Винаги се чувствам добре сред колегите учители и преподаватели и се надявам тези плодотворни срещи да продължат, за да дискутираме тези важни теми и въпроси, касаещи реформата в българското  образование", каза още Ирена Анастасова - председател на  комисията по образование и наука в Народното събрание.

Народният представител от БСП Бойко Клечков ще има пък приемни дни и срещи с граждани в началото на следващата седмица. В Дупница срещата е в понеделник, в клуба на социалистическата партия от 14 часа на 4 април, а в Кюстендил на 5 април, вторник от 10 часа в клуба на БСП в областния град.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK