Приеха държавния план-прием за учебната 2024/2025 г. в област Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

Прием след VII клас ще реализират 60 образователни институции

На заседание на  Комисията по заетост към Областния съвет за развитие под председателството на областния управител Мария Димова бе приет държавният план-прием и допълнителният държавен план-прием за учебната 2024/2025 г. за област Благоевград.

Областният управител откри заседанието, на което бе актуализиран  съставът на Комисията по заетост като първа точка от дневния ред. Началникът на РУО Благоевград- Ивайло Златанов, представи анализ за състоянието на училищната мрежа и изготвеното обобщено предложение за държавен план-прием и допълнителен държавен план-прием за област Благоевград за учебната 2024/2025 година.

 Броят на образователните институции в област Благоевград, които ще реализират държавен план-прием след VII клас, е 60, разпределени в професионални и профилирани гимназии, средни и обединени училища. Предложени са общо 121 паралелки с 3 146 места в тях при пълнямост 26 ученици. През учебната 2023/2024 година в седми клас от образователните институции на територията на област Благоевград към 01.12.2023 г. се обучават 2 944 ученици. Наблюдава се намаление на броя на учениците в седми клас на ниво област с 147 ученици.

Предложението за държавния план-прием в V клас за област Благоевград предвижда 2 паралелки с 52 места при клас от 26 ученици – една паралелка в ПМГ „Акад. Сергей Корольов“, гр. Благоевград и една паралелка в ПМГ „Яне Сандански“, гр. Гоце Делчев.

Общо за област Благоевград в X клас в обединените училища през учебната 2023/2024 г. се обучават 72 ученици, разпределени в 5 паралелки в общините Сатовча, Симитли и Гърмен. Предложение за допълнителен държавен план-прием за учебната 2024/2025 година е направено от НПГ „Димитър Талев“, гр. Гоце Делчев,  за приема на учениците от ОбУ „Христо Ботев“, с. Долно Дряново, общ. Гърмен, и ОбУ „Христо Ботев“, с. Дъбница, общ. Гърмен, за две паралелки по специалност „Програмно осигуряване“ от професия „Програмист“.

Комисията одобри обучение по 3 нови за областта специалности  от професии – "Съдебен служител"/специалност "Съдебна администрация", „Техник - механизатор“/ специалност „Механизация на горското стопанство“ и "Социален асистент"/ специалност "Подпомагане на възрастни".

За учебната 2024/2025 г. форма на обучение чрез работа (дуална форма на обучение) предлагат Благоевградска професионална гимназия „Ичко Бойчев“- Благоевград и СУ „Антон Попов“, гр. Петрич.

До края на месец април Министерството на образованието следва да утвърди държавния план-прием и допълнителния план-прием за следващата учебна година.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK