Испания разби организирана престъпна група, заподозряна в манипулиране на спортни събития и в използване на сателитна технология за получаване на информация за развоя на мачове преди букмейкърите, съобщава БНР.

В схемата има и българска следа.

Акцията е извършена съвместно от испанските полиция и данъчна служба, както и Европол и Интерпол.

Арестувани са 23-ма заподозрени, включително един от лидерите на групата, който е задържан с червена бюлетина на Интерпол за международно издирване.

Операцията е започнала през 2020 г., след като са установени поредица от подозрителни онлайн спортни залагания на международни събития по тенис на маса.

След анализ на наличните данни разследващите констатирали, че става въпрос за престъпна мрежа, съставена от хора от румънски и български произход.

Членовете на този престъпен кръг уреждали мачове извън Испания, като подкупвали спортисти, основно от Румъния и България.

След съгласуване на резултатите членовете на престъпната група, базирани в Испания, правели онлайн залагания в огромен мащаб.

При разследването униформените са разкрили криминален процес, при който групата е получавала достъп до информация за мача преди букмейкърите, което им позволява да правят залози със сигурна печалба. Чрез напреднала технология те получавали достъп до видеосигнали на живо от цял свят, директно от стадиони, терени и арени. Прихващането на тези сигнали им давало предимство пред букмейкърите, които разчитали на по-бавни сателитни емисии и предавания за едни и същи събития.

Процесът е повторен в азиатските и южноамериканските футболни лиги, Лигата на нациите на УЕФА, Бундеслигата, мачовете от Световното първенство в Катар 2022 и тенис турнирите на ATP и ITF.

Въпреки че събирала значителни печалби, групата успявала да избегне разкриването си чрез използване на самоличността на трети лица и различни банкови сметки, така че да прави залози, без да буди подозрение.

Сред арестуваните е търговец от голям букмейкър, който в съучастие с престъпната група валидирал онлайн залози, направени от престъпната мрежа.