Директорката в училището на Ивана: Не децата тормозеха нея, а тя ги тормозеше с поведението си

Снимка: Infomreja.bg

Ивана пиела безразборно огромни количества енергийни напитки

Ивана я познавам още от самото начало, от 8 клас. В началото тя беше срамежливо и затворено детенце. Така остана до 10 клас. Тя започна обучението си онлайн и в началото нямахме поглед върху нейното развитие. Общо мога да кажа, че тя беше малко по-различна от другите деца. Тя не е единственото дете, което е по-различно в нашето училище. Имаме специфични деца, но не казвам със специални образователни потребности.

От края на миналата година и от началото на тази година тя се промени в другата крайност. Започна да е по-отворена, започна да ходи по-различно , по-разголена. От около месец Ивана в училище проявяваше нетипично поведение изразяващо се в напускане самоволно на часа, влизаше в други часове и др. Това обяви директорът на Професионалната гимназия по хранително-вкусов и химични технологии в Дупница, Виолета Савова.

По нейни думи през последните месеци Ивана е пиела безразборно големи количества енергийни напитки. Самата Савова на няколко пъти ги е взимала и хвърляла, тъй като след употребата им момичето става неконтролируемо.

„Първото, което ни впечатли беше на 18 декември, когато отново имаше такова поведение и уведомихме родителите. Тогава лично аз повиках майката, за да я попитам има ли някакъв проблем с детето. Майката каза, че няма нищо подобно и че причината е края на срока.

Предложих й да я заведат на лекар, да си отпочине у дома. На 8 януари майката е идвала и е разговаряла с психоложката във връзка пак с поведението на детето. Ние сме викали майката всяка седмица. Ивана постоянно я болеше главата, мокреше си косата….“, разказа още директорката, която работи в училището от 25 години.

В четвъртък на 22 февруари, когато Ивана изчезва, тя не се е държала по-различно от предишните пъти.

„Ние не пускаме учениците да излизат, събираме им телефоните и тя, за да може да си тръгне си е оставила телефона. Това нещо Ивана не го прави за първи път.

Аз самата предложих на майката да прехвърлим Ивана в самостоятелна форма на обучение. Не децата тормозеха Ивана, а бих казала, че тя с поведението си тормозеше децата. Тя нарушаваше учебния процес. Класната беше плътно до децата и в последните месеци класната се беше превърнала в бавачка на Ивана“, коментира през сълзи на очи Савова.

Тя е категорична, че съучениците на Ивана постоянно са комуникирали с нея, участват и в издирването й.

"До този момент в училището не е постъпило писмено заявление от страна на родителите на Ивана, че тя е жертва на училищен тормоз. В нейния клас, който е 11 а клас, има други ученици от тази година, които са със специални образователни потребности. В тази връзка в класа на Ивана е работено за формиране на съпричастност във всички съученици. Обяснявано е на всички деца и те продължават да проявяват толерантност, доколкото това е възможно. В никакъв случай обаче не е имало някакъв тормоз – вербален или физически, заяви училищният психолог Галина Симеонова.

По темата говори и класният ръководител на Ивана – Весела Владимирова.

Поех класа в 9 клас, първоначално тя беше много затворена, седеше сама в час, тя не можа да създаде приятелство, но децата не са я натискали по този повод. В началото на тази година поведението на Ивана се промени драстично, държеше се нетипично, говореше глупости, цинизми, включително и към нас. Винаги когато е имало нещо съм се обаждала на майката, бащата аз не го познавам.

В деня, когато изчезна Ивана се обадих веднага на майката. Сутринта дойде при мен и носеше парацетамол, попитах я защо, отговори, че е болна. Тогава й казах, че не може да пие така безразборно лекарства, но отговорът беше – мама ми дава. Прибрах лекарствата и тя си продължи училище. Три учебни часа по-късно минава покрай мен, размахва блистер и казва – парацетамолче. Тогава й казах да ми даде лекарствата, но тя кухна по стълбите нагоре. В последствие си е влязла в часа.

Моментално звъннах на майката и обясних цялата ситуация и какво се е случило. Не знаех колко лекарства е изпила. Каза, че ще се обади на детето. В 12.25 преминавам покрай кабинета и вратата рязко се отваря. Тогава Ивана каза на колежката пишете ми отсъствия аз имам бележка. Попитах я защо си тръгва, но тя въобще не ми отговори“, коментира и класната на Ивана.

Позицията на ръководството на училището, на психолога и на класния ръководител беше оповестена пред кмета на Дупница Първан Дангов, а по случая вече е назначена вътрешна проверка.

Пети ден продължава издирването на 17-годишната Ивана Георгиева, но без резултат. От днес се разширява периметърът на издирване, като в акцията са включени 150 полицаи и десетки доброволци.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK