Кюстендилци питат - кметът отговаря! Темите от почистване до инвестиции

Снимка: Infomreja.bg

Голяма търговска верига отваря врати в Кюстендил

За втори път кметът на Кюстендил Петър Паунов отговаря на въпроси на кюстендилци. Сред поставените теми бяха почистване, сметоизвозване, строителство и инвестиции. Цветина Николова сигнализира градоначалника за алеята около река Банщица. В писмото си до Общината тя посочва, че в района се разхождат кучета без повод, като отделно от това паркът се превръща в кучешка тоалетна. „Специални екипи ще следят за собствениците на животни и как те трябва да се отглеждат“, обясни Паунов.

Сред сигналите е и този на Елеонора Манова, която попита защо се начислява такса смет в района на махала „Чифличето“, в района на село Жиленци. От своя страна кметът уточни, че в района има 5 контейнера за боклук.

Кюстендилци попитаха и за ниското тяло на бившия партиен дом, което е част от медико - балнеожкия комплекс „Св. Иван Рилски”. Обектът ще бъде отдаден на концесия, уточни още кметът. Две фирми са заявили интерес да участват в процедурата по концесия.

"Тази процедура е изключително сложна. Общински съвет е гласувал правилата. Сега се надяваме на майската сесия да бъдат внесени документите окончателно, тъй като МС съгласува всяка процедура, има отправени забележки и предложението трябва да отрази направените заблежки", коментира Паунов. Като начална тръжна цена се предлага да е 3% от оборота, но не по- малко от около 13 000 лв. месечно.

"Ако през месец май се приключи процедурата и се гласува, юни - юли може де се проведе самата процедура и инвеститорът или инвеститорите, в зависимост от плановете му, още на есен има възможност да започнат да работят“, каза Паунов.

Кметът отговори на въпрос защо големите вериги не откриват супермаркети в Кюстендил. "Големите вериги сами преценяват къде да отварят свои магазини, още повече ние не сме настойчиви, защото местният бизнес има своето място. Една от веригите е закупила имот, който в момента го преотрежда“, заяви Паунов.

Кметът отговори на въпрос защо места като Банско и Велинград се развиват с бързи темпове, а в Кюстендил няма бум на строителство. "Едно селце се развива много лесно, защото застроявате нивите около него. Кюстендил е град, областен център, културен център с индустриални зони и съчетава както туризъм, балнеология и традиции, така и много сериозна промишленост. Така както искаме да има туризъм, така също искаме да има инвеститори. Затова в Кюстендил не може просто ливадите да бъдат застроявани и да се разраства, инфраструкурата е различна", отговори кметът.
Той посочи, че община Кюстендил е издала 59 разрешителни за строеж.

Сред зададените въпроси беше и този за почистване коритото на река Банщица, като от Общината увериха, че това ще стане през летния сезон.

Вижте всички зададени въпроси и отговорите на кмета във видеото:

КОМЕНТАРИ

Христина Георгиева16:28 - 26.04.2023
Г-н Паунов отговора Ви във връзка със СПОРТНАТА ПЛОЩАДКА в кв. Колуша е необмислен (да не кажа че е неадекватен),не ми повтаряйте това което вече писахте . Децата са БЪДЕЩЕТО на града,а не 2-3 мрънкащи съседи който пускат жалби неотговарящи на действителността . Помислете върху този проблем и го решете адекватно така че да не ощетявате децата от квартала и целият град, по този начин вие удовлетворихте исканията на шепа мрънкащи хорица,защото площадката е непрекъснато затворена и от това страдат само децата и юношите които искат да спортуват.
Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK