Радев в Банско: Истинската тема на деня не е ротацията, а случаят с Мартин Божанов

Снимка: Infomreja.bg

Президентът наблюдава слалома за Световната купа по ски алпийски дисциплини

Президентът Румен Радев наблюдава слалома за Световната купа по ски алпийски дисциплини в Банско. В надпреварата участва и българският скиор Алберт Попов под номер 17.

Днес се проведе само първият манш, в който мериха сили 30 състезатели. Вторият бе отменен заради силния дъжд.

„Световната спортна общественост днес е фокусирана тук. Банско в момента е лицето на България и аз съм убеден, че ще се развият още по-добри условия за спорт и отдих, разбира се, при спазване на всички екологични стандарти. Да поздравим Българската федерация с нейната 100-годишнина, както и Алберт Попов за прекрасното спускане днес“, заяви на пресконференция държавният глава.

Според него истинската тема на деня не е ротацията, а случаят с Мартин Божанов. „Разнищването му е залогът дали България ще продължи да се развива като демократична и правова държава. Всички приказки за конституционна реформа и правова държава катастрофират в реалността, в която Мартин Божанов е могъл да бъде брокер между мафията и съдебната власт единствено с политическа протекция. Нашето общество така и не разбра кой е диктувал в тефтерчето на Филип Златанов, кой е кадрувал чрез Красьо Черния, къде са Пепи еврото и неговите джуджета“, коментира Радев.

Той обяви, че ще настоява за дезинтоксикация на институции, подкрепяни от престъпни зависимости. „Това е един истински тест не само за съдбната власт, това е тест за правителството и за Народното събрание. Те имат шанс да изкарат България на нов път. Ако не успеят да го направят, означава, че или не могат, или не искат да се справят с това. Накзани? Ще използвам всички инструменти, с които разполага президентската институция, за настоявам този случай да бъде разнищен“, добави президентът.

Припомни, че така и не е стана ясно какво се случи с Алексей Петров, което според него е много важно да се разбере сега. „Всички институции трябва да си дадат сметка, че ако остават този случай да бъде потулен и държавата да бъде оплетена в зависимости, това управление не може да трае дълго“, подчерта Румен Радев.

Държавният глава коментира и протестите в Европа. По думите му те показват, че Европейският съюз се разминамва като амбиции и възможности за разрешаване на този проблем.

„Вие си спомняте, че още през есента на 2022 г. служебният министър на земеделието Явор Гечев постави остро този въпрос на вниманието на Европейската комсиия. Той предупреди, че ще се стигне до такова развитие на ситуацията. За съжаление, не бяха предприети навременни мерки, а впоследствие дори тези, които се предприеха, бяха половинчати. Ако Европа иска да гарантира своята продоволствена сигурност и своята конкурентноспособност, тя трябва да се вслуша в гласа на земеделските стопани“, посочи Радев.

По-късно през деня той ще се срещне с представители на Планинската спасителна служба в Банско. Сутринта пък бе гост на общинската администрация в курортния град и разговаря с кмета Стойчо Баненски. 

„Днес имаме много ползотворни разговори и с общинското ръководство и кмета на Банско, и с президента на Световната федерация по ски и сноуборд. Амбицията е догодина пак да има кръг от световната купа и не само. Имам покана и от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Знаете, че с него имаме много близки отношения. Няколко пъти посещава България, виждаме се и в чужбина на различни форуми. Целта е България да заяви кандидатура за Младежки зимни олимпийски игри. Вече имаме потенциала, имаме подготвени хора. Това, което чувам от президента на Международната федерация по ски, е, че нашите експерти, които организират това състезание и подготвят пистите, наистина са на световно ниво. Мисля, че с базата, която сме изградили в Банско, София и изобщо в България, можем и заслужаваме да бъдем център на едно такова световно събитие и ние ще работим това да се случи“, каза още Румен Радев.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK