Демерджиев: МВР може да противодейства на купуването на гласове, но няма воля

Снимка: Infomreja.bg

Иван Демерджиев обеща да изнесе факти за Димитър Калганджиев

МВР може да противодейства на купуването на гласове, но сегашното ръководство - политическо и професионално, не показва воля да се бори с тези явления.

Това заяви в интервю през БНР Иван Демерджиев, юрист, бивши министър на МВР в кабинета "Гълъб Донев" и бивш правосъден министър в кабинета на Стефан Янев.

"Видяхме при местните избори как се действа, какво направиха служебните кабинети и този на сглобката. Видяхме парадокс, в близо 10 областни града нямаше нито един сигнал и обвинен. В Пазарджик има 100 сигнала и нито едни обвинен. Тук прокуратурата е длъжна и главният прокурор също. Този кабинет сега е модифициран на кабинета на сглобката", посочи Демерджиев.

И допълни, че "сега се оказва, че тези политически сили са съставители на кабинета. И как този кабинет и министри да се борят срещу партиите, които стоят зад гърба им".

Бившият вътрешен министър и юрист е категоричен, че не би станал адвокат на Живко Коцев: 

"Основната причина, че аз така и не разбрах, като адвокат и гражданин, в какво се е изразила контрабандата. Но един главен секретар на МВР трябва да спазва хигиена на отношенията си."

Демерджиев отрече да се е срещал с баща и син Димитров и да са ходили в МВР при неговото управление.

 "Аз не съм се срещал, ако случайно бях, щях да фигурирам на подобни снимки", заяви той.

И обвини министър Калин Стоянов в лъжа: 

"Когато Калин Стоянов искаше да смени Петър Тодоров като главен секретар, заяви,  че Коцев е лично негов избор и никой не му се меси в кадровата политика. А сега заяви, че едва ли не, някой го е принудил да назначи Коцев. Очевидно Калин Стоянов лъже, а това е неприемливо."

Иван Демерджиев обеща да изнесе факти за Димитър Калганджиев – новият главен секретар на МВР, който заведе дело срещу бившия вътрешен министър.

"Не се притеснявам. Чувствам отговорност да приключа този случай и да не позволява на хора с съмнително минало да  вземат високи постове в МВР. Недопустимо е МВР да се управлява от човек, който "изпълнява функциите" и няма тежест по отношение на служителите. Така че анонимни временни фигури на тези постове не трябва да има. Съвсем скоро ще станат обществено достояние факти, които касаят тази личност, от мен ще станат ясни, стоя зад думите си, не си позволявам да говоря неща, които не съм проверил и не съм убеден", обеща Демерджиев.

А делото срещу него е заведено, защото обвини Калганджиев, че е покровителствал канал за трафик на мигранти.  Иван Демерджиев е категоричен, че в съдебната система действат повече от две групи, от тези на Пепи Еврото и Мартин Нотариуса.

И обясни как да се справи държавата с този проблем: 

"Рецептата е разписана в над 10 законопроекта приети от МС, които са в НС и чакат депутатите да ги разгледат. Рецептата е проста – публичност, съдебен контрол върху актовете на прокуратурата, въвеждане на пълноценно електронно правосъдия до 2026 г. Факт е нежеланието на НС да ги приеме, очевидно тази ситуация го устройва, то не иска да се бори, а я поддържа."

"Когато юридически неграмотни хора провеждат реформи на конституционно ниво, ето това са резултатите от промените в Конституцията. НС щеше да действа постоянно и да има пълен контрол над служебния кабинет, а видяхме, че се разпусна НС в предизборната кампания. И  единственото, което ще действа са имунитетите и възнагражденията на депутатите. Или са целили това, или не са знаяли какво правят", коментира Демерджиев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//