Индия и САЩ обсъждат засилване на сътрудничеството помежду си

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Индия внимателно запази и дългогодишните си отношения с Русия

Висши служители на кабинета на Индия и Съединените щати проведоха разговори днес, като подчертаха необходимостта от по-нататъшно укрепване на съюзничеството им, за да могат да се справят с неотложните глобални геополитически предизвикателства. Това стана по време на така нареченият годишен "диалог 2+2" между държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и министъра на отбраната Лойд Остин и техните индийски колеги външен министър Субрахманям Джайшанкар и министър на отбраната Раджнат Сингх, съобщава "Ройтерс", цитиран от news.bg.

Срещата има за цел да засили сътрудничеството в областта на отбраната и да приведе в съответствие политическите цели в Индо-тихоокеанския регион на двете страни.

Според официални лица и анализатори въпреки че Вашингтон е зает с войните в Газа и Украйна, преговорите днес се очаква да се съсредоточат повече върху развитието на индийско-американските отбранителни и стратегически отношения и регионалните въпроси в Южна Азия, както и в по-големия регион на Индийския океан.

"Отбраната остава един от най-важните стълбове на нашите двустранни отношения", каза Сингх във встъпителните бележки на срещата. "Въпреки различните възникващи геополитически предизвикателства, ние трябва да запазим фокуса си върху важни и дългосрочни въпроси", изтъкна той.

Двете страни, които някога са били от противоположните страни на Студената война, сега работят по сделки, включително за доставка и производство на двигатели от САЩ за индийски изтребители, доставка на безпилотни самолети MQ-9 predator и сътрудничество в производството на полупроводници.

Остин каза, че е по-важно от всякога двете най-големи демокрации в света да обменят мнения, да намерят общи цели и да постигат резултати за народите си, "изправени пред неотложни глобални предизвикателства". Той добави: "ние интегрираме нашите индустриални бази, укрепваме нашата оперативна съвместимост и споделяме авангардни технологии".

Очаква се четиримата служители да надградят прогреса от успешното посещение на индийския премиер Нарендра Моди във Вашингтон през юни и пътуването на президента Джо Байдън до Ню Делхи за срещата на върха на Г-20 през септември.

"Заедно предприемаме много конкретни стъпки, за да постигнем визията, която нашите двама лидери представиха", заяви Блинкън. "Ние насърчаваме свободен и отворен, проспериращ, сигурен и издръжлив Индо-Тихоокеански регион, включително чрез укрепване на нашето партньорство чрез QUAD с Япония и Австралия", добави той.

Джайшанкар обяви, че диалогът ще помогне за изграждането на "перспективно партньорство, докато изграждаме споделена глобална програма".

Очаква се също двете страни да обсъдят взаимните си опасения относно Китай дни преди очакваната среща на Байдън с китайския президент Си Дзинпин следващата седмица в кулоарите на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Сан Франциско.

Отношенията между Индия и САЩ стабилно се заздравиха на няколко фронта през последните две десетилетия, но Ню Делхи също внимателно запази дългогодишни отношения с Русия, за голямо разочарование на Запада, тъй като войната в Украйна продължава.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK