ЮЗУ присъединява към исканията на Съвета на ректорите, 20 май ще е неучебен

Снимка: Infomreja.bg

Протестът ще се проведе в цялата страна

Югозападният университет „Неофит Рилски“ се присъединява към взетите от Съвета на ректорите решения по повод неизпълнение на поетите от държавата ангажименти, заложени в Закона за висше образование, за стъпаловидни по продължителност протестни действия, обявиха от ВУЗ-а.

На 20 май административният персонал няма да работи и няма да се провеждат учебни занятия. Ще се извършват само дейности със спешен и неотложен характер.

Припомняме, че от академичната общност обявиха, че в понеделник всички държавни български университети и някои от частните висши училища няма да отворят врати в знак на протест.

Вчера президентът Румен Радев проведе среща на „Дондуков“ 2 с представители на Съвета на ректорите.

Недоволството, изразено в писмо на Съвета до държавния глава, е породено от неизпълнение на поетите от държавата ангажименти, заложени в приетите в Закона за висшето образование промени, според които трудовите възнаграждения на академичния състав на държавните висши училища са фиксирани спрямо средната брутна работна заплата за страната. Представителите на висшите училища у нас посочват също, че през последните три години средствата от брутния вътрешен продукт, предвидени за финансиране на българските университети, драстично намаляват, а трудовите възнаграждения на преподаватели, асистенти, доценти и професори са унизително ниски.

Президентът изрази тревогата си от процесите в сектора и припомни, че многократно е разговарял с ръководствата на висшите училища в цялата страна за проблемите в българското висше образование, както и за приоритетите и перспективите пред него. Държавният глава заяви пълната си подкрепа за исканията на Съвета на ректорите за достойни възнаграждения и определи образованието и науката като ключови области за развитието на страната ни като модерна европейска държава, основана на демократични принципи, която разполага с високи технологии в индустрията и всяка сфера на икономиката и има ускорен икономически растеж за постигането на по-висок жизнен стандарт. По думите на Румен Радев не бива да се стига до протести, тъй като те не биха изпратили добър сигнал както извън страната, така и в обществото, съобщават от прессекретариата на президента.

От БАН също излязоха с позиция:

Ръководството на Българска академия на науките изцяло подкрепя позицията на Висшите училища изразена в публикуваното отворено писмо на Съвета на ректорите до държавните институции от 14.05.2024 г. Неизпълнението на поетите от държавата задължения относно повишаване на доходите на академичния състав в държавните висши училища и бюджетните научните организации и неспазването на Закона за висше образование (ЗВО) е  недопустим акт.

Приетите от  Народното събрание на 13.03.2024 г. промени в ЗВО (обнародвани  в Държавен вестник на 22.03.2024 г.), предвиждат до един месец след обнародването им, да осигурят адекватно заплащане на висококвалифицирания труд на академичния състав в държавните висши училища и бюджетните научни организации (включително БАН) както следва: минимална основна месечна заплата на най-ниската академична длъжност равна на 125% от средната брутна заплата (СБЗ) в страната и средна заплата на академичния състав в тези организации равна на 180% от СБЗ, както и докторантска стипендия равна на 150% от минималната работна заплата. Предвидено е и увеличения на възнагражденията на неакадемичния състав, свързани със СБЗ.  Тези промени в ЗВО са резултат от съвместните усилия на цялата академична общност и профсъюзите и бяха подкрепени с разбиране от Министерството на образованието и науката и в Комисията по образованието  и науката в Народното събрание.

Високото качество на висшето образование и научните изследвания в България  са национални приоритети и неизменна част от националния ни суверенитет, което налага подготовката и квалификацията на високо образовани преподаватели и изследаватели  във всички области на науката и познанието. Изграждането на кадри е дълъг процес, който изисква спазването на конкретни ангажименти от държавните институции, гарантиращи устойчивост и конкуренноспособност. Образованието и науката са основните фактори за просперитета на всяка нация и трябва да залегнат в дългосрочната стратегия на политическата класа с ясни отговорности, които да бъдат спазвани.

Настояваме за стриктно изпълнение на предвидените промени в ЗВО.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//