"Възраждане" и ИТН сезираха КС за конституционните промени

Снимка: БТА

По-рано тази седмица държавният глава също атакува промените в Конституцията

"Възраждане" и "Има такъв народ" сезираха Конституционния съд всички промени в основния закон. Шестите поправки в Конституцията станаха факт в края на миналата година с гласовете на партиите, които подкрепят правителството - ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, припомня БНР.

"Възраждане" и ИТН са изготвили общо мотивирано искане, с което обжалват в цялост всички 23 параграфа, с които беше променена Конституцията. Основната им атака обаче е към промените, засягащи съдебната власт. 

Според двете партии ограничаването на правомощията на главния прокурор, разделянето на Висшия съдебен съвет, промяната на мандатите на ръководителите в съдебната власт не може да бъде извършено от обикновено Народно събрание. Те смятат, че се променя и балансът между властите и възможността за взаимен контрол между тях.

По-рано тази седмица държавният глава също атакува промените в Конституцията. Той оспорва основно текстовете, свързани с неговите правомощия, променените изисквания за съставяне на служебни правителства и възможността хора с двойно гражданство да бъдат избирани за депутати и министри.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK