Балканска среща „Музика без граници“ събра стотици на стадиона в Слокощица

Снимки: Владислав Чанев

Кметът на Община Кюстендил – инж. Огнян Атанасов приветства гостите

Хиляди любители на балканската музика превърнаха стадиона в кюстендилското село Слокощица в истинска музикална арена в първия ден на Балканска среща: „Музика без граници“!

Хиляди гости от страната и чужбина, най-обичаните балкански песни, изпълнени от най-легендарните български, сръбски и македонски изпълнители, много танци и веселие - кака премина ден първи от Балканска среща „Музика без граници“ в с. Слокощица!

Събитието се организира от кметство Слокощица с подкрепата на Община Кюстендил и продължава традицията по провеждане на ежегодния събор в селото – който тази година прераства в Балканска среща, целяща да превърне кюстендилския регион в център за културно сътрудничество.

„Днес, тук на стадиона в с. Слокощица, заедно с всички вас, показваме, че можем да бъдем обединени и да няма граници в отношенията на балканските народи. За мен е чест да приветствам всички гости от Кюстендил и страната, както и нашите приятели, прекосили границите, за да бъдат част от нашата Балканска среща. Желая на всички ни здраве и заедно да продължим и разрастваме тази традиция, с която да показваме пъстротата на Балканите“, с тези думи кметът на с. Слокощица Венера Илиева постави официалното начало на Балканска среща „Музика без граници“.

Кметът на Община Кюстендил – инж. Огнян Атанасов също приветства гостите: „Уважаеми жители на с. Слокощица, уважаеми съграждани, гости от Република България, Република Северна Македония и Република Сърбия, за мен е удоволствие да Ви посрещнем в село Слокощица, Община Кюстендил – село с дългогодишна история и село, чието име ще се чуе надалеч. Добре дошли в Слокощица! Добре дошли в Кюстендил. Тази Балканска среща е едно средище, където да сближим трите балкански народа, място където да се веселим заедно – защото музиката не познава граници. Добре дошли още веднъж!“

Инж. Атанасов прикани гостите на събитието да се изправят на крака, за да изпълнят заедно химна на Република България, с което бе поставено началото на Балканската среща.

Събитието продължи с изпълнения на Професионалния духов оркестър, фолклорната магия на ТФ „Шопски ритми“ към НЧ „Просвета“ 1922, с. Слокощица, ЖФГ „Бисери“, формация „Булгарина“ и прекрасните танцьори на ансамбъл „Чинари“! Любовта към фолклора завладя присъстващите на стадиона и през целия ден се извиваха пъстри хора!

Балканската среща продължи с изпълненията на обичаната Симона Загорова и емблемата в българската музика – Тони Дачева, както и с изпълнения на популярната македонска певица Елена Велевска.

Стадионът в с. Слокощица бе завладян и от един от най-големите виртуози на балканските ритми - тромпетистът Марко Маркович и неговият оркестър, а кулминацията на програмата бяха изпълненията на обичания от всички Драган Коич – Кеба!

Балканска среща „Музика без граници“ продължава и днес, за да предложи още много балкански ритми, танци и добро настроение! 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK

//