България кани австрийски и нидерландски митничари на Капитан Андреево

Снимка: Infomreja.bg

Денков посочи Австрия и Нидерландия като двете ключови скептични страни относно влизането на България в Шенген

България ще покани нидерландски и австрийски митнически "експерти" да наблюдават операциите на турската граница, за да се опитат да облекчат притесненията, които възпрепятстват кандидатурата й за присъединяване към Шенгенската зона за пътуване без паспорти, каза премиерът Николай Денков пред POLITICO в сряда.

Денков посочи Австрия и Нидерландия като двете ключови скептични страни относно влизането на България в Шенген и каза, че ще проведе срещи с нидерландския премиер Марк Рюте и австрийския канцлер Карл Нехамер в четвъртък, за да отговори на техните опасения, пише news.bg.

И двете страни до голяма степен се фокусират върху миграцията, особено на прословутата проблемна, според тях, турско-българска граница, която отдавна е основна транзитна точка за контрабанда на хора, наркотици и оръжия от Близкия изток към Европа.

"Ще се опитаме да включим максимално партньорите от Австрия и Нидерландия, за да видят какво има на границата, защото там не е лесно", каза Денков, който тази седмица беше за първи път в Брюксел, откакто стана премиер.

Той каза, че приветства сътрудничеството с двете страни, които след това ще могат да направят "технически препоръки" за полицейското наблюдение на турската граница. Той добави, че в България се създава специално звено, съвместно с "Европол", за борба с трафика на хора.

Планът за споделяне на митнически опит е част от "международен пилотен проект", стартиран през март при предишното правителство на България и частично финансиран от Европейската комисия, е опит за "изграждане на доверие" и показване, че "ние правим всичко възможно там, ", каза премиерът.

Един от основните поводи за безпокойство е ГКПП Капитан Андреево на турската граница, който е бил "печално известен като входна точка за контрабандисти в ЕС и място, където вносителите биват изнудвани", пише изданието.

Дълго време се смяташе, че граничният пункт е контролиран от организирани престъпни групи и въпреки че миналата година българските власти заявиха, че са възвърнали контрола върху операциите му при предишното реформаторско правителство, ръководено от Кирил Петков, Денков каза, че властите все още са изправени пред "проблеми" на Капитан Андреево.

"Познаваме част от хората от бизнеса, които използват Капитан Андреево за своите нелегални дейности", каза премиерът. "Но от познаването на някои от тези хора до блокирането на всичко, което е там, е битка."

"Имаме доста успех в това. Но все още не е завършено", каза още Денков.

Все пак България се сблъсква и с нидерландски и австрийски политици, които използват дебатите за Шенген за вътрешен политически капитал.

За да се опита да постигне напредък, Денков каза, че ще поиска от Рюте и Нехамер да гарантират, че са повдигнали "конкретни опасения", по които София ще може да предприеме конкретни действия.

"Основното ни искане към тях е, ако дефинират някакъв конкретен проблем, да го дефинират ясно, за да знаем какъв е проблемът, който трябва да се реши", каза Денков и добави, че "не винаги е било така в миналото".

През април австрийският външен министър Александър Шаленберг каза, че Виена ще запази ветото си като "предупредителен сигнал" към Брюксел, докато не види "устойчив спад" на молбите за убежище в Австрия, която има най-висок процент молби за убежище на глава от населението в ЕС .

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK