Йотова призова партиите от управляващата коалиция за разум

Снимка: Infomreja.bg

Тя отказа да коментира хипотезата за предсрочни избори две в едно

Липсва политическа култура и при двете управляващи коалиции - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Това с нотка изненада констатира вицепрезидентът Илияна Йотова, която е на посещение в Букурещ.

Тя призова двете партии за разум, но все пак крайното решение дали ще има правителство е именно тяхно. Йотова припомни, че Президентството е спазило всички правила. Държавният глава е провел политически консултации с шестте партии, връчил е първия мандат, а след декларираното намерение на кандидата за премиер, че ще предложи кабинет, е издал указ, който е в парламента. 

Йотова отказа да коментира хипотезата за предсрочни избори две в едно, съобщи БНР.

На въпрос дали е оптимист, че подобно на Румъния, в България ще се осъществи успешна ротация между премиер и вицепремиер, Йотова отговори:

"В Румъния имаше правила, имаше сключено коалиционно споразумение още в самото начало, когато беше създаден този кабинет и затова беше много по-лесно и просто да бъде извършена тази ротация. В Румъния в тази коалиция са две партии, които имат много сходни политически идеи, позиции, политики, докато, за съжаление, това при нас не е точно така."

По думите на Йотова ситуацията у нас е различна, независимо че общата дума е "ротация".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK