ВУЗ-овете ще трябва да върнат парите за втория семестър

Снимка: Infomreja.bg

Студентските такси: Промени след приемането на мерките

"Отпадането на таксите за студенти и докторанти държавна поръчка е национална политика. Влагаме пари в децата на България и искаме те да останат тук". Това заяви пред БНР министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Мярката ще обхване около 144 хил. студенти. Таксите на тези студенти са осигурени със 150 млн. лв. от бюджета за 2024 г., обясни Цоков, като уточни, че половината от средствата ще покрият таксите за втория семестър на тази учебна година, а другата част от сумата ще бъде насочена към таксите за първия семестър от следващата учебна година.

"До 1 месец от приемането на закона университетите ще получат трансфер – сумата за половината от таксите за тази учебна година. В двумесечен срок, ако законопроектът бъде приет, университетите ще върнат таксите на своите студенти", обясни министърът.

Той подчерта, че мярката няма да реши изведнъж всички проблеми, но ще даде възможност да се разшири кръгът от студенти, които да влязат държавна поръчка. Според него това е национална мярка, която ще доведе до следващо развитие на висшето образование в България. По думите му въвеждането на мярката дори ще увеличи конкуренцията по отношение на местата, определени за държавна поръчка.

"Тази мярка, която е предложена за обществено обсъждане, не е някакъв еднократен акт. Това е цялостна правителствена политика, мисля, че е политика на цялото общество по отношение на това да има по-голям достъп до качествено образование за децата на България", обясни проф. Цоков. Според него това ще даде възможност и на деца от семейства с по-нисък социално-икономически статус да продължат обучението си.

Той напомни за промените в Конституцията, според които науката, образованието и културата са национални ценности. Обществото и държавата трябва да правят всичко възможно тези национални ценности да се утвърждават и развиват, подчерта министърът. По думите му тази мярка е израз на национална политика по отношение на това висшето образование да стане още по-достъпно за всички, завършващи средно образование, както и да привлече деца от българската диаспора, които учат в неделните училища.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK