Задържан е 16-годишен, ръководел групата, нападнала британски студенти в София

Снимка: Infomreja.bg

Непълнолетният младеж е известен на полицията

Задържано е 16-годишно момче, водило групата българи, които са нападнали британските студенти на булевард „Витоша“ в София, съобщи bTV. Нападението беше извършено на осми март вечерта.

Непълнолетният младеж е известен на полицията.

На ъгъла на булевард "Витоша" и "Патриарх Ефтимий" той още 10-12 българи нападнали чуждестранните младежи. Според информацията досега, целта е била грабеж на телефон.

Столичната полиция издирва и останалите от групата, а арестуваният ще бъде предаден на прокуратурата до края на деня с искане за задържане под стража.

Останалите участници в нападението към момента се издирват.

„Групата лица, които е предвождал, също са непълнолетни. Под надзора на прокуратурата ще го обвиним в грабеж, тъй като са отнети вещи от пострадалите. За да покажем, че сме безкомпромисни към саморазправите – особено на етническа, религиозна или расова основа“, обясни старши комисар Мирослав Данаилов пред bTV.

„До грабежа се стига след преекспониране на предишни два инцидента. Между събитията обаче няма абсолютно никаква връзка. Първият от тях се случва на шести срещу седми март. В него потърпевши са също непълнолетни - две момчета и две момичета българи. Те са били нападнати от лица с арабски произход. Двете страни обаче са се познавали, да не казвам дори че са имали приятелски отношения“, посочи Данаилов.

"След този инцидент са задържани двама - сириец на 24 години и египтянин на 20 години. От оперативните действия се установява, че те нанасят удари и можем да ги подведем под отговорност за хулиганство, въпреки че пострадалите не желаят да подадат жалба", коментира още той.

По думите му конфликтът е личностен – инцидент с битов характер.

„СДВР със сигурност има ресурс, възможност и компетенции да реагира“, допълни още той.

Над 100 души са задържани през изминалата нощ в столицата. Малко след това - след профилактика, те са били освободени. До задържането им се е стигнало, след като Държавната агенция за бежанци не е успяла да наложи контрол над мигрантите, настанени на територията на столицата.

Очакват се реакции на прокуратурата.

"Вече има задържани и за двата случая, на които всички станахме свидетели чрез заснети и разпространени клипове в социалните мрежи. Установено е по безспорен начин, че не става въпрос за напрежение на расова основа. Задържани са двама чужденци – на 24 г. от Египет и на 20 г. от Сирия за нападението над двете непълнолетни момчета и момиче на бул. "Витоша" на шести срещу седми март. Те се познават и конфликтът е от личен характер. При втория случай във връзка с нападнатите момчета студенти от Великобритания е задържан 16-годишен български гражданин, който е известен на полицията за кражби и грабежи". Това коментира във Фейсбук вътрешният министър Калин Стоянов.

По думите му са предприети допълнителни мерки за гарантиране на реда в София.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK