50-годишнината от създаването на Групата за спасителни кучета към ПСС отбелязаха в Банско

Снимка: Infomreja.bg

Ветерани бяха наградени, а кучетата демонстрираха умения

Банско бе домакин на юбилея на четириногите спасители в нашите планини.

В курорта се състоя кратка церемония, с която бе отбелязана датата, а вече седмица Пирин е натоварен откъм събития, свързани с Планинската спасилтелна служба и нейните членове.

Тази година се навършват 50 години от създаването на Групата за спасяване на кучета на Планинската служба при Българския червен кръст. В момента в нея има 20 кучета.

Първият курс за кучета и техните водачи за спасяване на попаднали в лавини в България се провежда през зимата на 1974 г. и поставя началото на Групата за спасяване с кучета.

В кратък фил бе разказана историята – за последните 50 години, от създаването на групата, а в публиката изплуваха спомени за началото, за учителите, за тези, които вече ги няма, за това „как беше“.

Пред всички присъстващи Атанас Уков поздрави колеги и приятели за годишнината:

Здравейте, скъпи приятели! Наричам ви така, защото наистина чувствам по-голямата част от вас като приятели. През годините аз и моите колеги сме попадали в много тежки ситуации. Понякога сме успявали в усилията си да спасим живот, друг път сме губили живот. Било ни е тежко, но винаги сме се изправяли заедно и не сме се разколебавали в увереността си, че ще продължим по пътя, който сме избрали. Защото вярваме в него! Вярваме и във всеки един от нашите приятели. Не бихме успели и без спонсорите, които са ни помагали финансово и материално – защото само с добро желание няма как да стане. 

През последните дни в Банско се проведе международен обучителен курс за спасителни кучета. Тук освен кучета и техните водачи от България, са и нашите колеги от Румъния, Чехия и Словакия. Днес официално закриваме курса, а това съвпада и с отбелязването на нашия юбилей – 50 години от създаването на Групата за спасяване с кучета на ПСС при БЧК. Благодаря ви, че сме заедфно днес.

Дейността на планинските спасители винаги е била подкрепяна от ръководството на БЧК. Председателят Христо Григоров отправи приведствия към всички, а заедно с него на сцената бе директорът на ПСС – Емил Нешев, който награди лично свои ментори и приятели.

Ветераните от цялата страна получиха заслужено уважение.

"Семейство", така всички описаха Службата.

Сред наградените бяха още гл. комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция пожарна безопасност и защита на населението, Стойчо Баненски – кмет на Банско, и колегата му от Разлог – Красимир Герчев.

Баненски заяви, че без значение дали е кмет или не, той винаги е бил част от ПСС и ще подкрепя колегите си винаги. Бащата на Баненски е най-възрастният действащ спасител от отряда в Банско, а кметът и брат му – Росен Баненски, са добрволци, които често сменят костюма с планински дрехи впускайки се в помощ на пострадали.

Благодарествени адреси бяха прочетени от името на Калоян Дончев,  Никола Владов и съпругата му, които са семейни приятели на Групата за спасяване с кучета, от името на ЮЗДП – инж. Ваня Каменова, зам.-директор.

На събитието присъстваха гости – спасители и техните кучета, от Чехия, Румъния и Словения. Те са част от куросвете, които се провеждат в Пирин.

Вчера пък бе откирт полигон за обучение на четириноги в Разлог.

След края на церемонията площадът на Банско при църквата стана арена за кучетата, които показаха най-доброто от себе си.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК:

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK