Откриха над 11 хил. контрабандни кутии цигари в метални кофи край Видин

Снимка: АМ

Товарният автомобил е управляван от българин

Митнически служители от ТД Митница Русе задържаха 223 980 къса (11 199 кутии) цигари при проверка на товарен автомобил в района на Дунав мост при Видин, съобщават от пресцентъра на Агенция "Митници".

На 16.02.2024 г., на изход от Република България, е спрян за проверка товарен автомобил, управляван от български гражданин, който по документи превозвал печатарско мастило. Товарната композиция е сканирана с мобилна рентгенова система, при което митническите служители набелязали зони за извършване на физически контрол.

При проверката е установено, че три от палетата, съдържащи по документи метални кутии от 20 кг с печатарско мастило, са пълни със стекове с цигари, облепени с български акцизни бандероли. Цигарите били опаковани във вакуумирани пликове и залети с мраморно брашно, разтворено във вода, в опит да се изравни плътността на стоките, да се затрудни проверката с рентген и да се заблудят митническите служители.

Водачът е заявил, че не е знаел за наличието на акцизните стоки, а кофите са притежание на клиент, който ги е доставил запечатани като карго пратка. Собственикът на кофите е установен и предстои да му бъде съставен акт. Цигарите са задържани.

На 17 и 18.02.2024 година (събота и неделя) митническите инспектори са задържали други 106 040 къса (5302 кутии) цигари в два случая, отново в района на Дунав мост - Видин. 73040 къса (3652 кутии) са открити в естествени кухини на лек автомобил, управляван от българин в посока Великобритания. Други 33 000 къса (1650 кутии) цигари са намерени в естествени кухини в товарен автомобил, пътуващ също за Великобритания и управляван от български гражданин.

В двата случая акцизните стоки са били облепени с български бандероли и са превозвани в нарушение на Закона за акцизите и данъчните складове. На водачите са съставени актове, а цигарите са задържани.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK