ПП-ДБ: Не сме дали съгласие да сме в този състав на МС, Радев да оттегли указа!

Снимка: БТА

Избори може и да има...

Съпредседателите на ПП и ДБ, както и премиерът в оставка Николай Денков обявиха отказа си да бъдат част от кабинета, предложен от Мария Габриел.

ПП-ДБ направиха първото си изявление след като мандатът бе върнат от Габриел на Радев изпълнен, но се оказа, че не е търсено съгласието на Николай Денков, Асен Василев и Атанас Славов за министерските постове.

Ето какво казаха мъжете от преговорния екип на коалицията:

Николай Денков: Предложеният състав не е съгласуван с преговорният екип на ПП-ДБ. Това е проектосъстав на ГЕРБ-СДС. Не малка част от министрите не са дали съгласие за участие, включително и аз. Аз съм подготвил декларация, с която заявявам, че не искам да съм номиниран. Споразумението не бе подписано заради разногласия. Няма решение да участваме в този състав на МС или да се подпишем под това споразумение. Ние имахме нужда от няколко часа след преговорите, за обсъждане. Всичко това се случва в първия ден от проучвателния мандат, нищо не налага такова бързане. ГЕРБ напуснаха преговорите. Всичко това ни кара да смятаме, че не имало реално желание за преговорен процес.

Кирил Петков: Имах базово доверие на Габриел, то бе загубено днес. Тя се поддаде на натиск на Борисов и Пеевски. Тя показа, че няма качества да е премиер. Жал ми е за нея. За господин Борисов – срам ме е. Той не се появи нито ден да преговаря с нас. Той ползва 4 жени, криейки се зад тях. Той нямаше мъжество да застане на масата да каже „Аз няма да приема следния кабинет“. Днес Борисов избра може би своите страхове, може би своите зависимости, може би своята дружба с господин Пеевски, пред България.

Атанас Атанасов: При така създалата се ситуация, такъв прецедент няма в новата история след 1989 г.

Отправям два призива:

Към президента: Поливната от хората, посочени от Вас като кандидати за министри, не са дали съгласие за това, оттеглете си указа.

Второ – към председателя на НС: При тези факти, дори и указът да не бъде оттеглен, да не се включва в дневния ред точката за гласуване, защото това е незаконно.

Асен Василев: Това е една от най-големите фалшификации в съвременната история. Аз съм бил 4 пъти министър. Такова нещо не се е случвало, да бъда вписан като министър в кабинет без да е взето съгласието ми, без да съм видял другите участници в кабинета. Това е акт или на наглост, или на безпардонност, или на безобразие, който нито един човек не трябва да си позволи, ако иска да стане премиер. Видяхме монолог. Вместо красивите думи от Европа, видяхме селски тарикатлъци! Г-жа Габриел не е част от решението, а част от проблема – красивото лице на мафията!

Христо Иванов: Ангажирахме се преди 9 месеца да има ротационна формула. Правителството бе излъчено с декларация, в която бе постановено, че министрите ще се ротират по взаимно съгласие. През януари ние се съгласихме с Борисов, че ще има минимални промени в състава на МС. Когато видяхме, че промените в службите се бавят/ мотаят, ние заявихме, че ще предложим споразумение за следващите 9 месеца. На 20 януари ние обявихме предложението, което предизвика огромен скандал. Г-н Пеевски пък видя, че ние ограничаваме кръга до ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС и неговата роля на брокер е ограничена. Започнахме преговорите със закъснение, макар че искахме на 6 март всичко да е приключило. Ние водихме преговорите добросъвестно с яснота, че докато не бъде всичко изяснено, няма да бъдат прекратени, а имаше такива опити. Предлагаше се текст, че само евроатлантическите партии могат да участват в управлението, за да се осигури роля на ДПС. В петък те търсиха поводи да взривят процеса, а не извършване на ротация. Беше ни казано, че или може да има споразумение с промяна на МС, или може да има същия състав на МС със смяна на премиера и вицепремиера, но без споразумение. Но се търсеха други поводи – напускаше се, прекратяваха се преговори, даваха се пресконференции. Днес това се увенча с успех. Днес нямаме подписано споразумение. Там останаха спорни въпроси, които ние искахме да обсъдим. Имаше разговори за предложенията за министри. За министър на ел. управление, ние предложихме 9 души. 10-ият човек бе предложение на Габриел. Ние бяхме готови да се съгласим, но ни се обадиха хора, за да ни кажат, че той не е уведомен и съгласен. Ние предлагахме компромис по всяка една тема. В процеса на разговорите, попитахме Габриел дали има шанс да внесе несъгласуван състав на МС. Отговорът бе „не“. Спорът е как да се правят политически компромиси и разговори, това трябва да отговорят от ГЕРБ-СДС. Това ни праща в непознати конституционни води. Това не е по наша вина и воля. Бяхме готови да преговаряме! Вчера чакахме над час след тяхното напускане. Писахме есемеси. Пеевски и Борисов взривиха всичко. Пеевски не позволява формирането на органите на съдебната власт! Цената е огромна.

Атанас Славов: Наблюдаваме тежко нарушение на Конституцията! Направихме всичко възможно след приемането на конституционните промени, но очевидно за мен е нежеланието на ГЕРБ и ДПС да се гласува закона за съдебната власт. Това е моята декларация за отказ от включване в проектосъстава на МС. Ние не сме давали съгласие за участие в правителство с премиер Мария Габриел.

Андрей Цеков заяви категорично, че никога по никакъв повод не е търсено съгласието му да бъде включен в предложения от Мария Габриел състав на МС: Считам, че поставянето на моето име в такъв списък е акт, който е не само недостоен, а и аморален, поради което съм депозирал заявление, в което категорично изразявам несъгласието си да бъда включен в състава на МС с мандата на ГЕРБ-СДС.

Катя Панева, номинирана за министър на здравеопазването, също заяви, че не е разговаряла с Габриел: Аз също оттеглям своята номинация за министър на здравеопазването.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK