Проф. д-р Христо Кротев, е удостоен със званието "Почетен гражданин на Благоевград"

Снимки: Община Благоевград

Христо Кротев е сред водещите съвременни български хорови диригенти

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности инж. д-р Василиса Павлова връчи почетна лента и плакет на проф. д-р Христо Кротев, който бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Благоевград“.

Днес, в навечерието на 60-годишния юбилей на проф. д-р Христо Кротев, бе организирано събитие, което се състоя във фоайето на Народно читалище „Никола Вапцаров“ 1866 – Благоевград. Водещият диригент представи своя сборник „Избрани хорови творби“ и отбеляза повече от 30 години творческа дейност.

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности инж. д-р Василиса Павлова връчи на проф. д-р Христо Кротев почетна лента, плакет и поздравителен адрес от инж. Румен Томов, кмет на община Благоевград: „Приемете моите сърдечни поздравления по повод тържеството за отбелязване на Вашия 60-годишен юбилей и удостояването Ви със званието „Почетен гражданин на Благоевград.“

Присъденото звание е знаков момент не само за Вас, но и за Благоевград! Вашата дългогодишна дейност в областта на българското музикално изкуство, култура, наука и образование са гордост за Благоевград, където работите и творите повече от 33 години. Поздравявам Ви сърдечно, че сте дал най-доброто от себе си за развитието на българската култура и сте прославил името на страната ни в чужбина. Пожелавам Ви да бъдете все така отдаден и да следвате Вашата мисия! Бъдете здрав и благословен!“

Христо Кротев е сред водещите съвременни български хорови диригенти с активна практика. Възпитаник е на Музикалната академия в София с отличие в класовете по хорово дирижиране на Георги Робев и композиция на Александър Райчев. Той работи с хорове от всички състави, сред които: мъжки хор „Орфей” (над 150 концерта), смесен хор на Американски университет в България (над 250 концерта), Градски детски хор при читалище „Н. Й. Вапцаров – 1866“ (над 150 концерта) всички от Благоевград.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK